Pokret Centra: Pojedini poslanici govore kao da im je doktor Mengele inspiracija

"Verovatnoća da će vam jednog dana zatrebati nečiji organ je 27 puta veća od verovatnoće da ćete organ donirati”

20. jula 2018

Pokret Centra oštro je danas kritikovao pojedine republičke poslanike “konzervativne desnice” da su svojim bizarnim izjavama i amandmanima na Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa skupštinsku raspravu dovodili do apsurda i delovali kao da im je nacistički doktor Mengele inspiracija.

“Vađenje očiju, pominjanje nezakonite trgovine organima i lov na ljudske organe samo su delovi degutantnih govora u skupštini o kojima su govorili određeni narodni poslanici, srećom, u manjini. Nažalost je ta manjina izuzetno glasna i oni potpuno svesno, bez trunke osećaja odgovornosti za izgovorenu reč o ovoj temi, iznose netačne podatke ili u potpunosti izmišljene, sa ciljem da učestvuju u kreiranju nepotrebnog, manipulativnog i paranoičnog straha kod građana, kako bi prikupili jeftine političke poene”, naveo je Pokret centra u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je Pokret centra verovao da pojedini narodni poslanici imaju minimum dostojanstva i da temu kao što je ova neće koristiti za političke obračune i obmanjivanje javnosti koja je nedovoljno informisana.

“Međutim, poslanici stranaka koje se mogu grupisati u konzervativnu desnicu bizarnim izjavama i amandmanima dovode raspravu do apsurda. U raspravi se mogu čuti bojazni od ideja na kojima bi i doktor Mengele pozavideo”, piše u saopštenju.

Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa predviđa da sve građanke i građani Srbije postaju podrazumevano donori svojih organa, s tim što svako ko to ne bude želeo može da se izjasni da to ne želi.

“Ne zalazeći u razloge zbog kojih bi neka osoba bila protiv toga da nekome spasi život nakon što je svoj okončala, treba imati u vidu da svako od nas može doći u situaciju da mu je potreban neki organ, a verovatnoća da će vam jednog dana zatrebati nečiji organ je 27 puta veća od verovatnoće da ćete organ donirati”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da Srbija ima manje od 150.000 registrovanih donora, po čemu je na začelju Evrope, iako ima veliki broj hroničnih bolesnika kojima taj zakon može promeniti kvalitet života.

“U proseku, jedan davalac organa nakon smrti može produžiti ili spasiti četiri života. Apelujemo da se dalja rasprava vodi dostojanstveno, uvažavajući one koji su se na doniranje organa već odlučili, uvažavajući one koji razmišljaju u tom pravcu i uvažavajući one koji su svojim doniranjem spasili mnogo drugih života”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga