- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pokret centra: Narodni poslanici se ponašaju kao huligani i vatreni navijači

Pokret centra i poslanička grupa Slobodni poslanici u Skupštini Srbije najoštrije su danas osudili izjave i objave pojedinih republičkih poslanika i predstavnika pojedinih političkih partija koje u sebi sadrže šovinizam, ksenofobiju i mržnju prema susednim zemljama i narodima i ocenili da su posledice takvih izjava dalekosežne po mlade generacije.

“U poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo nezapamćenog talasa govora mržnje, a inspiracija za to se nalazi u utakmicama, odnosno reprezentacijama koje igraju na Svetskom prvenstvu u fudbalu. Poslanici desničarskih opcija, ali ne samo desničarskih, ili se bar javno tako ne deklarišu, utrkuju se ko će se glasnije služiti govorom mržnje ne trudeći se čak ni da zadrže obrise elemetarne pristojnosti prilikom izražavanja netrpeljivosti prema određenim narodima”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je kratkoročni politički cilj takvih izjava da se “uvek zadrži onih sigurnh dva-tri odsto podrške”, ali da nakon toga ostaju dalekosežne posledice, a to je “dobijanje novih generacija koje još strastvenije mrze, a ne znaju ni koga ni zbog čega”.

“Mladima se servira princip tuđe odgovornosti i tuđe krivice. Primera radi, dok Srbija nije ispala iz takmičenja mrzeli su nas samo FIFA i sudije, a sada nas mrzi ceo svet”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da određenim poslanicima kao da nije jasno da nisu na stadionu i da se stepen njivog “patriotskog junačenja” ne meri pozivom na mržnju i nasilje već dobrim rešenjima i delima za buduća pokolenja.

“Još jednom podsećamo na više puta izneverena očekivanja birača, posebno u domenu prikrivanja težnje za vođenjem ekstremističke politike prema susedima Srbije, gde prednjači sejanje mržnje prema Hrvatima i Albancima, ali se ne štede ni drugi narodi koji se etiketiraju kao vekovni mrzitelji srpskog naroda. Pozivamo javnost i sve razumne ljude da prepoznaju i osude ovakvo ponašanje visokih funkcionera”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali poslanici Tatjana Macura, Vladimir Đurić, Ljupka Mihajlovska, Aleksandar Stevanović i Nenad Božić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!