Pokrenuta peticija protiv zagađenja gradova u Srbiji

"Zahtevamo konkretne mere koje će promeniti ovo stanje“

28. okt 2019

Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula je peticiju kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja vazduha. Svi potpisnici peticije, kao i zainteresovani građani, biće pozvani da u četvrtak, 31. oktobra, u protestnoj šetnji kako bi predali zahteve gradskim i republičkim vlastima.

„Naši gradovi se sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta. Naše zdravlje, zdravlje naše dece i naših najmilijih, ugroženo je nebrigom i kontinuiranim igorisanjem upozorenja, merenja i analiza, koja jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti. Zahtevamo konkretne mere koje će promeniti ovo stanje“, ističu iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Protestna šetnja počeće ispred Skupštine Grada Beograda, a završiti se ispred Vlade Srbije.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 6.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha.

Kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala, inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je neophodno:

1) radikalno poboljšanje javnog prevoza,
2) masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada,
3) promocija održive urbane mobilnosti,
4) prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije,
5) bolju kontrolu industrijskih zagađivača
6) sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha,
7) odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica

Inicijativa navodi da, umesto što gradske vlasti planiraju izgradnju spalionice na deponiji u Vinči, bolje da ulažu u rešavanje problema zagađenja

„Srbija još uvek ne poseduje laboratorije za merenje koncentracija kancerogenih jedinjenja, dioksida i furana, koji nastaju prilikom spaljivanja otpada. Koliko je situacija ozbiljna govori nam i činjenica da je Evropska investiciona banka odbila da finansira ovaj projekat jer je protivan standardima na koje se Srbija obavezala u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne samo da će nas ova spalionica trovati, već će građani Beograda za spaljivanje otpada platiti privatnoj kompaniji preko milijardu i sto miliona evra“, navode u saopštenju.

Građani peticiju mogu potpisati ovde.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga