Pokrenuta Evroregionalna inicijativa za toleranciju

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pokrenuo je danas potpisivanje Evroregionalne inicijative za toler…

17. nov 2008

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pokrenuo je danas potpisivanje Evroregionalne inicijative za toleranciju radi promovisanja i jačanja evropskih principa interkulturalnog dijaloga u regionu.
Egereši je na svečanosti u Bačkoj Topoli, povodom Međunarodnog dana tolerancije, rekao da je inicijativa odgovor na sve pokušaje da se naruše procesi regionalnog, interkulturalnog i interetničkog povezivanja.
„Ovo je odgovor na sve pokušaje da se ponize, diskriminišu i učine nevidljivim oni ‘drugi’, koji su različiti od nas. Jer, šta mi možemo ponuditi Evropskoj uniji? Prvenstveno možemo ponuditi toleranciju, višejezičnost, multikulturalnost, multietničnost“, poručio je predsednik vojvođanskog parlamenta.
U tekstu inicijative navodi se da je njen prioritet jačanje demokratskih kapaciteta mladih ljudi, kako bi se prevladali diskriminacija, govor mržnje, ksenofobija, stereotipi i netolerancija.
Na svečanosti u Bačkoj Topoli dodeljene su i nagrade za toleranciju nemačkom gradu Ulmu, opštini Kovačica i županu Istarske županije Ivanu Jakovčiću.
Jakovčić je zahvalio na nagradi i podsetio da je pre nekoliko godina najviše istarsko priznanje dobio i bivši predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak.
„Ovakva nagrada šalje poruke svim građanima u našoj regiji jer je moguće da neko iz Srbije bude nagrađen u Istri, a neko iz Hrvatske u Vojvodini. Ako je to moguće, onda je sve moguće“, ocenio je Jakovčić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga