Pokrenuta aplikacija za izbjeglice u Srbiji

Android aplikacija 'Asylum in Serbia' izbjeglicama pruža informacije o mapama puta, granicama, vremenu...

10. okt 2015

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila pokrenuo je u Preševu android aplikaciju „Asylum in Serbia“, za izbjeglice koje dolaze u ovu zemlju.

Aplikacija izbjeglicama pruža neophodne informacije o mapama puta, granicama, vremenskim uvjetima, zdravstvenim punktovima i drugim korisnim servisima dok se tu nalaze.

Centar namjerava aplikaciju kreirati na regionalnom nivou, a do tada primjena počinje u kampu u Preševu.

Dosta izbjeglica koristi pametne telefone i tako planiraju putovanje. Sammi ima trideset godina, iz Sirije je i putuje dvadeset dana. Ima novu aplikaciju i kaže da je vrlo korisna.

„Dobra je aplikacija, pomaže nam dosta. Imamo informacije o smještaju, brojeve policije, znamo ima li mjesta u prihvatnim centrima i vremensku prognozu.“

Cijena hrane u Srbiji ili kursna lista, informacije su koje se na njoj mogu pronaći. Služi da izbjeglice ne budu prevarene.

„Jedna od bitnijih informacija koje ova aplikacija nudi jesu i prosečne cene autobuskog prevoza od Preševa do granice između Srbije i Hrvatske. Aplikacija je napravljena na farsi, arapskom i engleskom jeziku“, izvještava Đorđe Kostić.

Informacije se redovno obnavljaju

Rami Hasham radi u organizaciji koja je pokrenula aplikaciju. Jednostavna za korištenje, sa dobrim i preglednim dizajnom, kaže, ažurira se svakih sat vremena.

„Oni nemaju nikakve informacije o Srbiji i mnogi se gube u njoj. Aplikacija se povezuje na Google mape“, kaže Hasham iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Stanje na granicama, koji prijelaz je otvoren za izbjeglice na putu iz Srbije i kakvo vrijeme ih očekuje – informacije su koje se redovno obnavljaju.

„Mi smo svi sa terena i vidimo velike probleme u širanju informacija. Imate ljude oko autobuske i železničke stanice i oni ne idu u centre, imate centre koji su prazni, a imate ljude koji su pokisli i koji ne znaju gde da se sklone. Prosto, jedini način da brze informacije prođu jeste mobilni telefon, a onda samim tim i aplikacija koja je besplatna“, kaže Radoš Đurić iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Ova aplikacija trenutno radi na android platformi, a u izradi je za IOS i Windows programe.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga