Pokrenut postupak za razrešenje Zorane Marković

Postupak je pokrenut i zbog sumnje da je direktorica Agencije za borbu protiv korupcije povredila odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i da je nesavesno vršila funkciju

23. okt 2012

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije pokrenuo je postupak za razrešenje direktorke Agencije Zorane Marković zbog sumnje da je narušila ugled tog nezavisnog tela, saopštio je Odbor.

Postupak je pokrenut i zbog sumnje da je Zorana Marković povredila odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i da je nesavesno vršila funkciju.

Njoj je danas uručen zaključak o pokretanju postupka za utvrđivanje da li postoje razlozi za razrešenje, koji je jednoglasno usvojen na sednici Odbora 16. oktobra.

U saopštenju se navodi da će Odbor predlog za razrešenje razmatrati po isteku roka od 15 dana, na kojoj će direktorka imati priliku da se izjasni o predlogu i da iznese stavove ili dokaze koji govore u prilog njenog izjašnjenja.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije bira se na javnom konkursu koji raspisuje Odbor Agencije, na mandat od pet godina, s tim što jedna osoba može da bude birana najviše dva puta.

Prema zakonu, direktor Agencije se razrešava ako nesavesno vrši funkciju, ako postane član političke stranke, odnosno političkog subjekta, narušava ugled ili političku nepristrasnost Agencije, ako bude osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim funkcije ili ako se utvrdi da je povredio ovaj zakon.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga