Pokrenut Fond za obnovu Petrovaradinske tvrđave

Novi Sad i Egzit (Exit) fondacija pokrenuli su Fond za obnovu i razvoj Tvrđave (FORT) čije će aktivnosti i novac biti usmereni na zaštitu i razvoj Petrovaradinske tvrđave, na kojoj se održava i Festival Egzit

30. juna 2014

Novi Sad i Egzit (Exit) fondacija pokrenuli su Fond za obnovu i razvoj Tvrđave (FORT) čije će aktivnosti i novac biti usmereni na zaštitu i razvoj Petrovaradinske tvrđave, na kojoj se održava i Festival Egzit.

Direktor tog festivala Bojan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da će Fond delovati na obnovi tog istorijskog spomenika i na promociji Petrovaradinske tvrđave kao turističke destinacije.

„Jedan deo aktivnosti je prikupljanje što je moguće većeg nivoa sredstava za zaštitu i revitalizaciju, gledano infrastrukturno, gde će se sav novac opredeljivati u skladu sa odlukama Grada i stručnih službi“, kazao je Kovačević.

Druga grupa aktivnosti je promocija Petrovaradinske tvrđave, najveće tog tipa u Evropi, a cilj je da ona postane jedna od turistički najposećenijih kulturno-istorijskih spomenika.

„Očekujemo da ćemo za dve do tri godine imati ozbiljne rezultate. Danas započinjemo važan proces i dugoročnu aktivnost, a problematikom obnove Tvrđave ćemo se baviti sistematski“, rekao je Kovačević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da FORT ne znači samo rad na konzerviranju Tvrđave, već i na njenoj „drugačijoj upotrebi“.

„Egzit festival je demonstrirao da se drži dogovora, jer će deo prihoda koji dobije od prodaje ulaznica i od sponzorskih ugovora usmeriti u ovaj Fond. Zamolićemo i druge festivale koji se na tvrđavi održavaju da se pridruže ovoj akciji“, kazao je Vučević.

Rekao je da je danas, formiranjem fonda započet proces koji se ne može zaustaviti, da će se zalagati za kontrolu rada Fonda i da će aktivnosti razmatrati i Skupština Novog Sada.

Svoja iskustva u obnovi sličnih objekata u Evropi podelili su predstavnici gradova Altena iz Nemačke, zatim gradova iz Austrije, kao i Banjaluke i Golupca.

Petrovaradinska tvrđava, na desnoj obali Dunava, kod Novog Sada, građena je od 1692. do 1780. godine, a njen idejni tvorac je bio markiz Sebastijan Voban.

Tvrđava je nastala u vreme vladavine austrijskih careva Leopolda I, Josifa I, Karla VI, Marije Terezije i Josifa II.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga