Pokrajinski sekretarijat protestuje zbog skupa u Beogradu

Najavljeno okupljanje muškaraca koji promovišu mržnju prema ženama i zalažu se za legalizaciju silovanja u privatnom prostoru

04. feb 2016

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova izražava veliko nezadovoljstvo i zabrinutost povodom najave da će se u subotu održati međunarodno okupljanje muškaraca u 43 zemlje, koji promovišu mržnju prema ženama i zalažu se za legalizaciju silovanja u privatnom prostoru, saopšteno je danas iz te institucije.

U sekretarijatu su objasnili da je organizacija tog skupa predviđena u Beogradu na Trgu republike, a pokretač je američki bloger Darijus Valizadeh koji je poznat po svojim kontroverznim tekstovima o zavođenju žena i antifeminizmu.

„Pokrajinski sekretarijat oštro protestuje zbog ovog vida javnog pozivanja na ograničavanje prava žena i kršenja ljudskih prava“, navodi se u saopštenju.

U njemu se ističe da Srbija, u kojoj je rodna ravnopravnost utemeljena Ustavom i koja je preduzela značajne korake u obezbeđivanju punog poštovanja ravnopravnosti žena i muškaraca i sprečavanja nasilja nad ženama na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou, ne sme dozvoliti jačanje i širenje grupa koje zagovaraju mržnju i nasilje prema ženama.

U Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova su apelovali na nadležne organe da adekvatno reaguju na ovaj kao i na svaki drugi vid javnog podstrekivanja mržnje i pozivanja na kršenje osnovnih ljudskih prava.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga