Pokrajinski sekretarijat podržao povlačenje zakona o ravnopravnosti

Jasnije definisati obrazovanje mehanizama za rodnu ravnopravnosti na teritoriji autonomne pokrajine

12. feb 2016

Pokrajinski sekretarijat za ravnopravnost polova pozdravio je danas najavu o povlačenju predloga Zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca iz skupštinske procedure.

U saopštenju te institucije se navodi da je sekretarijat aktivno učestvovao u svim do sada organizovanim debatama o Predlogu zakona, na kojima su iznete primedbe iz Vojvodine, naročito neophodnost da status mehanizama na pokrajinskom nivou bude jasno vidljiv.

„Smatramo da je ispravna odluka da se predlog zakona revidira, imajući u vidu veliki broj primedbi na sadržaj predloga, i ističe da proces kreiranja mora podrazumevati učešće postojećih mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, i lokalnih i pokrajinskih,  stručnjakinja i stručnjaka u ovoj oblasti, kao i aktivistkinja i aktivista civilnog sektora“, piše u saopštenju.

Sekretarijat je naveo i da smatra da je posebno važno da se predloženi naziv zakona promeni, te da se vrati prvobitno predložen naziv – Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji terminološki preciznije određuje vrednosti i prava koja se tim predlogom dokumenta definišu.

„Takođe je potrebno da se u predlogu zakona  jasnije definiše obrazovanje mehanizama za rodnu ravnopravnosti na teritoriji autonomne pokrajine, kao i njihova uloga u nadzoru nad primenom zakona“, dodaje se u saopštenju.

U Pokrajinskom sekretarijatu za ravnopravnost polova poručili su da su spremni da, kao i do sada, pruže stručnu podršku i aktivno učestvuju u pripremi dokumenta čija će primena istinski doprineti unapređenju života žena i muškaraca u Republici Srbiji.

Ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas će predlog zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca biti povučen iz skupštinske procedure, navodeći da želi opšti konsenzus u društvu u vezi sa tim zakonom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga