Pokrajinski savet za bezbednost osudio napade

Mora se utvrditi namera napada

21. okt 2014

Pokrajinski savet za bezbednost na današnjoj sednici osudio je napade na objekte građana drugih nacionalnosti koji su se prethodnih dana dešavali u Vojvodini i ocenio da su oni pokrenuti izražavanjem nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Predsednik Pokrajinskog saveta za bezbednost i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor u zaključcima sa sednice Saveta naveo je da počinioci dela, bez obzira što su mahom maloletnici, moraju biti izvedeni pred „lice pravde“ i suđeni za dela koja su počinili, a koja moraju biti kvalifikovana kako treba.

„To je pretpostavka da se naše društvo suoči sa situacijom u kojoj se nalazimo, i da se delikventi kazne“, rekao je Pastor.

Savet je poručio da se mora utvrditi namera napada, a tamo gde se utvrdi da je ona bila motivisana netolerancijom prema manjinskim narodima, da se dela tako i kvalifikuju.

„Postoji jedna vrsta sramežljivosti u srpskom društvu, kao da je stramota izgovarati rečenice i pravim imenom nazivati dela“, dodao je Pator i upozorio da se i u proteklim godinama zbog te sramežljivosti dešavalo da se dela sa elementima izazivanja međunacionlne, rasne i verske mržnje i netpeljivoasti kvalifikuju drugačije.

U zaključima je navedeno da Savet smatra da Srbija treba da se suoči s problemom koji ima među delom svoj omladine i da u tom delu imaju veliki zadatak porodica, komšije, pedagozi i škola.

„Taj zadatak je da se deca vaspitaju tako da se ovakvi incidenti više ne dešavaju“, poručio je Pastor u ime Saveta.

Među zakljčcima se nalazi i poruka Saveta o značaju medija i javno izgovorenoj reči, te koliko mediji mogu kao „okidač delovati u oslobađanju ovakvih životinjskih instikata“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga