- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pokrajinski savet: Ugrožene pruge u Vojvodini

Na današnjoj sednici Saveta za železnički saobraćaj upozoreno je da da je ugrožen opstanak velikog broja regionalnih i lokalnih pruga u Vojvodini, jer će se u narednom periodu sva ulaganja države odnositi samo na magistralne pruge.

U saopštenju Biroa za informisanje Pokrajinske vlade objašnjava se da će se od upravljača železničke infrastrukture tražiti spisak pruga u Vojvodini za koje upravljač nema ekonomski interes, nakon čega bi pokrajina i lokalne samouprave u Vojvodini sagledale svoje interese i mogućnosti za preuzimanje određenih pruga na upravljanje.

Savet je, kako se navodi, razmotrio i informaciju o realizaciji IPA projekta koji se odnosio na izradu projektno-tehničke dokumentacije za prugu Segedin – Reske – Horgoš – Subotica – Čikerija – Bačalmaš – Baja.

U saopštenju se dodaje i da je zamenik pokrajinskog sekretara Juhas Balint istakao da je na sednici Republičke revizione komisije, koja je održana krajem novembra ove godine u Ministarstvu građevinarstva odobren Idejni projekat pruge Subotica – Horgoš – granica prema Mađarskoj, čime je taj projekat zvanično postao važeći.

Savet je podržao aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje pruge Segedin – Subotica – Baja, kao i predloge drugih prekograničnih projekata koji se odnose na unapređenje železničkog saobraćaja u Vojvodini, dodaje se u saopštenju Biroa za informisanje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!