Pokrajinski ombusman: Otežan iskorak sa margine

Romi su i dalje često pogođeni diskriminacijom i društvenom marginalizacijom

07. apr 2016

Uprkos tome što su najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, Romi su i dalje često pogođeni diskriminacijom i društvenom marginalizacijom, ocenio je povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma Pokrajinski zaštitnik građana – Ombudsman.

Kako je navedeno u Izveštaju ombudsmana za 2015.godinu, sprovođenje projekta za sagledavanje položaja romske nacionalne manjine, kao i na osnovu rezultata pojedinih istraživanja institucija, pokazalo je da u Vojvodini i Srbiji ima puno prostora za unapređenje položaja Roma, a naročito dece i žena iz ove zajednice.

Ombusman je u saopštenju naveo da posebno zabrinjava to što u 21. veku, uz postojeće propise, javno iskazivanje predrasuda, stereotipa i netrpeljivosti pripadnika drugih nacionalnih zajednica prema Romima ostaje bez osude.

“Tokom poseta mestima u Vojvodini u kojima pripadnici romske zajednice žive u značajnijem broju, ispostavilo se da je prema njima još uvek prisutna, ne samo individualna, nego i kolektivna, neposredna, posredna i institucionalna diskriminacija”, upozorio je Ombudsman.

Dodaje se da je Srbija preuzela brojne obaveze u vezi sa unapređenjem i zaštitom pravapripadnika romske nacionalne manjine,  jer je ratifikovanla  međunarodne dokumenate u oblasti ljudskih i manjinskih prava, kao i u okviru Dekade Roma koja je  završena prošle  godine.

“Tokom protekle decenije postignut je napredak u oblasti učešća Roma u javnom i političkom životu. Zahvaljujući primeni afirmativnih mera za obrazovanje studenata, Romkinje i Romi sve su brojniji i u sistemu obrazovanja i na njegovim najvišim nivoima”, dodao je Ombusman.

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila kako bi se skrenula pažnja na kulturu romske zajednice, ali i podigao stepen svesti javnosti o problemima njenih pripadnika, od kojih samo u Evropi živi njih oko 10 miliona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga