Pokrajinski ombudsman: Vlada Srbije krši Ustav

Svaki građanin ima pravo da zna ko, kada i kako krši ljudska prava

21. jan 2013

Pokrajinski ombudsman odbacio je danas optužbe Vlade Srbije da je bilo „politički instruisano“ saopštenje u kojem je ombudsman naveo da je predugovor o prodaji obradive zemlje kompaniji iz Ujeidnjenih Arapskih Emirata protivzakonit i pozvao vladu da se ne meša u rad nezavisnih institucija.

„Mešanje izvršne vlasti u rad nezavisnih institucija ne predstavlja vrednost modernog, demokratskog i evropski orijentisanog društva kojem Srbija teži. Kao i do sada, Pokrajinski ombudsman će i ubuduće braniti ljudska prava građana, jer svaki građanin ima pravo da zna ko, kada i kako krši ljudska prava“, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz Kancelarije ombudsmana je saopšteno da predugovor sa arapskom kompanijom nema snagu međudržavnog ugovora dok ne bude pretočen u međunarodni ugovor, tako što će biti potpisan, ratifikovan i objavljen.

Ombudsman je poručio da će u tom slučaju međudržavni sporazum po pravnoj snazi biti iznad zakona, ali ne može biti iznad Ustava Srbije.

U saopštenju se navodi da je predugovorom povređeno nekoliko članova Ustava Srbije, među kojima i član 58, koji garantuje pravo građana na imovinu, u skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine, po kojem imovina koja je oduzeta bivšim vlasnicima ne može biti predmet otuđivanja, hipoteke ili zaloge, do pravnosnažnog okončanja postupka po zahtevu za vraćanje.

Prekršen je i član 60. Ustava Srbije, kojim se građanima garantuje pravo na rad, a u predugovoru se navodi da će arapska kоmpаniја оbаviti rаzgоvоrе sа licimа kоја su trеnutnо zаpоslеnа u preduzećima koja su predmet prodaje tе ćе nа оsnоvu dоbiјеnih rеzultаtа prеuzеti sаmо оnа kоја zаdоvоlјаvајu zаdаtе kritеriјumе, piše u saopštenju.

Dodaje se da je prekšen i član 21. Ustava, kojim je propisano da su pred Ustavom i zakonom svi jednaki i da svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije i navodi da su predugovorom građani Srbije stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na strano pravno lice u postupku sticanja svojine i ostvarivanja prava zakupa na poljoprivrednom zemljištu.

Ombudsman je ustvrdio da je povređeno i pravo građana na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu garantovano u Osnovnim načelima Ustava iz člana 12, pošto u postupak zaključivanja predugovora nisu uključeni predstavnici Autonomne Pokrajine Vojvodine i jedinica lokalnih samouprava.

Povređeni su posebni režimi dobara i poseban status dobara od javnog interesa garantovanih članom 88. Ustava, zatim član 18. Ustava, kojim garantovana je neposredna primena zajemčenih ljudskih i manjinskih prava, kao i član 20. Ustava, kojim je zaštićeno pravo građana da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

Vlada Srbije negirala je juče tvrdnje Pokrajinskog ombudsmana da je predugovor u suprotnosti sa zakonima Srbije.

„Međudržavni sporazum je pravni osnov i po Ustavu je iznad svih ostalih zakona, to znaju i studenti prava, te bi i Pokrajinski ombdusman trebalo to da zna, što navodi samo na sumnju da je politički instruisan“, istaknuto je u vladinom saopštenju.

Vlada Srbije je navela da država ne prodaje zemljište strancima, već 80 odsto imovine propalih državnih poljoprivrednih kombinnata na osnovu zajedničkog ulaganja u kome Vlada Srbije ostaje partner sa 20 odsto.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga