Ombudsman: Zbog izbeglica što pre usvojiti Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

U svega 28 od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini organizovano je besplatno pružanje pravne pomoći

03. nov 2015

Institucija Pokrajinskog ombudsmana apelovala je danas da što pre bude usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći jer njegov Nacrt predviđa da pravo na besplatnu pravnu pomoć mogu ostvarivati i izbegla, prognana i raseljena lica, kao i tražioci azila.

“Izuzetno je važno da ovaj Zakon bude što pre usvojen, s obzirom na situaciju sa izbeglicama u Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da taj zakon što pre treba da bude usvojen i zbog toga što predviđa da pravo na ovu vrstu pomoći u određenim postupcima imaju i deca, mentalno nedovoljno razvijene ili duševno obolele osobe, kao i osobe koje ostvaruju pravnu zaštitu od porodičnog nasilja, torture ili trgovine ljudima.

“Nepovoljan socijalni status pojedinaca može da utiče na ostvarivanje prava na jednak pristup pravdi i pravično suđenje. To pravo je zajemčeno Ustavom Srbije i sadržano je u još najmanje četiri međunarodna dokumenta, kao i u sedam zakona, jednoj republičkoj strategiji i jednoj pokrajinskoj odluci”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je uspostavljanje sistema besplatne pravne pomoći jedna od obaveza Srbije i u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, naročito u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost.

“S povećanjem svesti građana o sopstvenim pravima, ali i sa sve većim siromašenjem stanovništva, pravni saveti, pisanje podnesaka ili zastupanje, kako pred sudovima tako pred organima uprave, potrebno je sve širem krugu građana”, ocenjuje se u saopštenju.

Institucija Pokrajinskog ombudsmana je navela da je u svega 28 od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini organizovano besplatno pružanje pravne pomoći, dok u ostalima nije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga