Pokrajinski ombudsman: U praksi se nasilje često toleriše

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25. nov 2014

Prema nepotpunim podacima Pokrajinskog ombudsmana, u Vojvodini je tokom prošle godine policija intervenisala u više od četiri  hiljade slučajeva nasilja u porodici u kojima su najčešće žrtve bile žene, a počinioci njihovi sadašnji ili bivši partneri, saopšteno je iz kancelarije te institucije.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, dodaje se i da je ove godine, nažalost, u porodičnom nasilju ubijeno više desetina žena.

Pokrajinski ombudsman je ocenio da je jedan od razloga za takvu statistiku to što ne postoje aktivnosti koje su vezane za prevenciju nasilja prema ženama i u porodici. U saopštenju se poručuje i da je potrebna značajnija uloga medija, ali i promene u obrazovnom sistemu u okviru kojeg bi se radilo na podizanju svesti o neprihvatljivosti nasilja.

Kako se navodi, još jedan od razloga za ove razmere nasilja  je i blaga kaznena politika, jer žrtve nasilja više puta prijavljuju nasilnike policiji, koji od policije dobiju samo upozorenje. Takođe, dodaje se, sudski postupci dugo traju, žrtve ne dobijaju besplatnu pravnu pomoć, a u 70 odsto slučajeva nasilnici dobiju uslovnu kaznu čije poštovanje niko ne prati, zbog čega se ne zna da li se ona krši.

U saopštenju se ističe da institucije imaju obavezu da preduzimaju sve zakonom predviđene mere.

„Nažalost, u praksi se nasilje često toleriše što doprinosi da se žrtve osećaju usamljeno i bespomoćno. Ignorisanjem i tolerisanjem, kao i blagom kaznenom politikom prema počiniocima nasilja nad ženama i u porodici šalje se poruka da je ono legitimno i prihvatljivo“, navodi se u saopštenju.

U kancelariji Pokrajinskog ombudsmana su podsetili da država i njeni organi imaju odgovornost da različitim merama uklanjaju nasilje nad ženama i da zaštita prava propisanih zakonom zahtevaju objedinjen i međusektorski pristup. Zbog toga Pokrajinski ombudsman već nekoliko godina podstiče razvoj i koordinira rad Mreže „Život bez nasilja“ u koju su uključene institucije koje se bave ovom problematikom u Vojvodini, čime doprinosi jačanju njihovih kapaciteta za primenu zakona u ovoj oblasti, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga