Pokrajinski ombudsman: Stvarati porodično odgovornu politiku

Veliki izazov za roditelje da usklade privatan i poslovni život

31. maja 2016

Pokrajinski ombudsman pozvao je danas nadležne i odgovorne na svim nivoima vlasti, kao i poslodavce, da rade na stvaranju porodično odgovorne politike i da preduzimaju mere koje osiguravaju ravnopravnost prilikom zapošljavanja i razvoj karijere bez obzira na roditeljstvo i pol.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana roditelja Pokrajinski ombudsman ocenjuje se da je danas veliki izazov za roditelje da usklade privatan i poslovni život, imajući u vidu savremene tokove poslovanja s jedne i uslove u kojima još vlada tradicionalno shvatanje rodnih uloga, s druge strane.

„S tim u vezi, očeve je moguće podsticati i podržavati da koriste odsustvo s rada radi nege deteta, omogućiti prilagođavanje radnog vremena i uslova rada zaposlenima sa porodičnim obavezama, podsticati majke da ne odustaju od poslovnih ciljeva i razvoja karijere zbog porodičnih obaveza“, navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

Na taj način, dodaje se, razmišlja se i o socijalnoj odgovornosti i zajednički se radi na kreiranju i razvoju okruženja odgovornog prema deci.

Međunarodni dan roditelja ustanovljen je 2012. godine Rezolucijom Generalne skupštine UN u znak zahvalnosti roditeljima širom sveta za njihovu nesebičnu posvećenost deci i brigu o njima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga