- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pokrajinski ombudsman: Verska nastava podvaja učenike

Pokrajinski ombudsman istakao je danas da su u Srbiji prema Ustavu, crkve i verske zajednice odvojeni od države i da u sekularnoj državi nije sporno pravo na versku nastavu, nego izvođenje te nastave u državnim školama.

U saopštenju te institucije, povodom predloga ministra prosvete Srđana Verbića o otvaranju javne rasprave o nastavi veronauke i građanskog vaspitanja, navodi se da je uloga državno organizovanog obrazovanja da doprinosi međusobnom upoznavanju i zbližavanju, a ne da stvara uslove za podvajanje učenika na verskoj, etničkoj, kulturnoj, ideološkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

„U više navrata do sada Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman skretao je pažnju javnosti na pojave podvajanja učenika po osnovu nacionalne pripadnosti. Izvođenje verske nastave u okviru državnog školskog sistema dodatno podstiče podvajanje i po osnovu veroispovesti“, ocenjuje se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

U saopštenju se dodaje i da zvuči neverovatno priznanje ministra Verbića da za petnaest godina, koliko se u školama u Srbiji izvodi verska i nastava građanskog vaspitanja, nijednom nije urađena ozbiljna analiza efekata nastave tih predmeta.

Pokrajinski ombudsman je ocenio i da ova tema zaslužuje ozbiljnu pažnju i stručne i laičke javnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!