- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pokrajinski ombudsman osudio učešće hora gimnazije na skupu SNS

Pokrajinski ombudsman osudio je danas učešće hora novosadske Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj na skupu Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu i ocenio da taj slučaj svedoči o kontinuitetu ignorisanja prava deteta.

U saopštenju te institucije se upozorava na činjenicu da škole, pristajući na učešće učenika na partijskim skupovima, parcijalne interese stranaka pretpostavljaju dobrobiti dece.

„Pojavljivanje i učešće dece na skupovima političkih partija u nekoliko je navrata  podstaklo  Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudmana da se obrati javnosti. Međutim, ovakvo ponašanje političkih stranaka, ali i neodgovornost osoba na čelu obrazovnih ustanova iz kojih deca učestvuju u stranačkim aktivnostima, nastavlja se i uoči predstojeće izborne kampanje, iako je to apsolutno neprimereno i u suprotnosti sa Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

U toj instituciji su podsetili da su ukazivali na ovu pojavu i 2012. i 2014. godine, kada su pozvali sve političke stranke da poštuju Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba i tako pokažu da im je zaista stalo do dece i njihovih prava.

„U društvu, nažalost, još uvek ne postoji spremnost za tako nešto. Ta činjenica, međutim, ne može biti opravdanje jednima da sa partijskom instrumentalizacijom dece nastave, a drugima da se oportunistički povijaju pred zahtevima partijskih politika“, ocenjuje se u saopštenju.

Kao prosvetne institucije, dodaje se, škole su dužne da učenicima prenose znanja o svetu u kome žive, pa i o svetu politike. Kako se navodi, u tom svetu postoje prihvatljiva i neprihvatljiva, dozvoljena i nedozvoljena ponašanja, a obrazovanje u skladu sa najboljim interesom deteta ne propušta priliku da učenike upozna sa razlikama u ponašanju. Na taj način škole, smatra Pokrajinski ombudsman, s jedne strane, doprinose obrazovanju politički odgovornih građana, a s druge strane, smanjuju prostor za sve kasnije stranačke zloupotrebe.

„Za stranku, koja poput SNS, ne propušta priliku da javno istakne svoju odanost evropskim vrednostima, skup u petak bi morao biti prilika za ozbiljno preispitivanje,tim pre, jer je reč o početku predizborne kampanje. A početi izbornu kampanju sa porukom da nema ničeg problematičnog u pretvaranju dece u oruđe politčkih stranaka nikako ne može da bude poruka stranke privržene evropskim vrednostima“, poručuje se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!