Pokrajinski ombudsman osudio učešće hora gimnazije na skupu SNS

Poruka da nema ničeg problematičnog u pretvaranju dece u oruđe politčkih stranaka nikako ne može da bude poruka stranke privržene evropskim vrednostima

20. dec 2015

Pokrajinski ombudsman osudio je danas učešće hora novosadske Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj na skupu Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu i ocenio da taj slučaj svedoči o kontinuitetu ignorisanja prava deteta.

U saopštenju te institucije se upozorava na činjenicu da škole, pristajući na učešće učenika na partijskim skupovima, parcijalne interese stranaka pretpostavljaju dobrobiti dece.

„Pojavljivanje i učešće dece na skupovima političkih partija u nekoliko je navrata  podstaklo  Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudmana da se obrati javnosti. Međutim, ovakvo ponašanje političkih stranaka, ali i neodgovornost osoba na čelu obrazovnih ustanova iz kojih deca učestvuju u stranačkim aktivnostima, nastavlja se i uoči predstojeće izborne kampanje, iako je to apsolutno neprimereno i u suprotnosti sa Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

U toj instituciji su podsetili da su ukazivali na ovu pojavu i 2012. i 2014. godine, kada su pozvali sve političke stranke da poštuju Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba i tako pokažu da im je zaista stalo do dece i njihovih prava.

„U društvu, nažalost, još uvek ne postoji spremnost za tako nešto. Ta činjenica, međutim, ne može biti opravdanje jednima da sa partijskom instrumentalizacijom dece nastave, a drugima da se oportunistički povijaju pred zahtevima partijskih politika“, ocenjuje se u saopštenju.

Kao prosvetne institucije, dodaje se, škole su dužne da učenicima prenose znanja o svetu u kome žive, pa i o svetu politike. Kako se navodi, u tom svetu postoje prihvatljiva i neprihvatljiva, dozvoljena i nedozvoljena ponašanja, a obrazovanje u skladu sa najboljim interesom deteta ne propušta priliku da učenike upozna sa razlikama u ponašanju. Na taj način škole, smatra Pokrajinski ombudsman, s jedne strane, doprinose obrazovanju politički odgovornih građana, a s druge strane, smanjuju prostor za sve kasnije stranačke zloupotrebe.

„Za stranku, koja poput SNS, ne propušta priliku da javno istakne svoju odanost evropskim vrednostima, skup u petak bi morao biti prilika za ozbiljno preispitivanje,tim pre, jer je reč o početku predizborne kampanje. A početi izbornu kampanju sa porukom da nema ničeg problematičnog u pretvaranju dece u oruđe politčkih stranaka nikako ne može da bude poruka stranke privržene evropskim vrednostima“, poručuje se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga