- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pokrajinski ombudsman: Omogućiti uslove za rad novinara

Pokrajinski zaštitnik građana tražio je od Vlade Srbije da stvori uslove kako bi novinari i mediji svoje obaveze prema građanima ispunjavali slobodno i bez straha.

U saopštenju te institucije, povodom Svetskog dana slobode medija, upozorava se da će u suprotnom razne vrste pritisaka i zabrinjavajuće prisustvo cenzure i autocenzure u potpunosti obesmisliti funkciju medija, a kritički govor o problemima društva će biti zamenjen neumerenim pohvalama vlasti.

Pokrajinski ombudsman je podsetio na istraživanja medijskih udruženja, koja su pokazala da 48 odsto ispitanih novinara veruje da njihove kolege pribegavaju autocenzuri povremeno, a 29 odsto u velikoj meri.

U saopštenju se ističe i da je pravo na slobodno informisanje pravo građana, a obaveza medija. „Štiteći novinare, štiti se i pravo građana na pravovremeno, pouzdano i objektivno informisanje. Bez takvog informisanja građani lako postaju žrtve manipulacije, a vlast, lišena kritike, klizi u autoritarizam“, dodaje se.

Kako se navodi, kao institucija zadužena da štiti ljudska prava, Pokrajinski zaštitnik građana je zainteresovan da se granice slobode medija u društvu šire i da se novinarima, uvek kada su izloženi pritiscima, pruži efikasna zaštita.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, treći maj je proglašen Svetskim danom slobode medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!