Pokrajinski ombudsman: Neuređenost u primeni mera fizičkog sputavanja

Istraživanje sprovedeno u 25 vojvođanskih ustanova socijalne zaštite

25. juna 2015

Pokrajinski Zaštitnik građana upozorio je danas da vojvođanske ustanove socijalne zaštite nemaju poseban pravilnik za primenu mera fizičkog sputavanja i izolacije korisnika čije zdravstveno stanje je takvo da može dovesto do njihovog samopovređivanja ili povređivanja drugih lica u njihovom okruženju.

U saopštenju te institucije navodi se da je Pokrajinski ombudsman sproveo istraživanje u 25 vojvođanskih ustanova socijalne zaštite. Rezultati su pokazali da se restriktivnije mere fizičkog sputavanja i izolacije korisnika primenjuju retko i samo kao krajnja mera u slučaju osoba koje bi svojim ponašanjem mogle ugroziti sopstvenu ili bezbednost drugih lica. Istraživanjem je takođe utvrđeno da se postupak odlučivanja o primeni ovih mera, kao i način njihove primene, razlikuje od ustanove do ustanove.

Kako se objašnjava, uz nepostojanje odgovarajućeg pravilnika, tokom istraživanja je ukazano i na nerešeno pitanje smeštaja lica ometenih u mentalnom razvoju koja, pored ove vrste ometenosti, imaju potrebu i za psihijatrijskim tretmanom. U Srbiji ne postoji ustanova koja ima uslove za adekvatan smeštaj takvih osoba, te one bivaju predstavljene kao osobe težeg stepena ometenosti i upućene u bilo koju ustanovu socijalne zaštite, bez obzira na to što postojeće ustanove objektivno nisu u mogućnosti da im pruže adekvatan tretman.

Pokrajinski zaštitnik građana je poručio da će nastaviti sa praćenjem ostvarivanja ljudskih prava korisnika ustanova socijalne zaštite, očekujući da će ovim i narednim istraživanjima, kao i posećivanjem ustanova, doprineti uređenju ove oblasti u svetlu najave izrade novog zakona o socijalnoj zaštiti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga