Pokrajinski ombudsman: Na izbore izaći iz uverenja, a ne zbog straha

Neprihvatljivom i nedozvoljenom političkom ponašanju se mora na decidiran način stati na kraj

10. feb 2016

Pokrajinski ombudsman upozorio je danas da se toj instituciji obratio veći broj građana koji tvrde da im stranački aktivisti dolazeći na njihovu kućnu adresu narušavaju privatnost, zahtevajući da se izjasne o tome da li će izaći na izbore i za koga će glasati, kao i da se u slučaju negativnog odgovora na ova pitanja, njihovo ime, prezime i adresa stanovanja zapisuju, saopšteno je danas iz te institucije.

U saopštenju Pokrajinskog ombudsmana se dodaje i da je skrenuta pažnja i na to da u takvim aktivnostima učestvuju i zaposleni u lokalnim organima uprave.

„Ukoliko je tačna, veoma je zabrinjavajuća informacija da se zaposleni u jedinicama lokalne samouprave tokom radnog vremena bave prikupljanjem podataka o stranačkim opredeljenjima građana. Takvim angažmanom oni ne doprinose ostvarenju koncepta dobre uprave, slabe poverenje u institucije, otežavaju ostvarivanje ljudskih prava i uspostavljanje vladavine prava“, navodi se u saopštenju.

U kancelariji Pokrajinskog ombudsmana su istakli i da je saradnja sa stranačkim anketarima stvar dobre volje svakog pojedinca i da građani nisu dužni da sarađuju u sprovođenju ankete i otkrivaju svoja stranačka opredeljenja, niti su dužni da se legitimišu i stranačkim aktivistima daju lične podatke.

„Uznemirenost građana izaziva i to što se u slučaju negativnog odgovora na pitanje da li će glasati za stranku partijskog aktiviste zapisuju lični podaci građana, kao i ‘obaveštenost’ aktiviste, njegovo poznavanje broja glasača u domaćinstvu i slično. Zbog sumnje da su navedeni podaci pribavljeni na nelegalan i nelegitiman način, o takvim pojavama građani treba da obaveste Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti“, poručuje se u saopštenju.

Strah građana da bi zbog svojih izbornih, odnosno političkih opredeljenja mogli trpeti negativne posledice i biti izloženi raznim sankcijama, dodaje se, ne treba ignorisati.

Pokrajinski zaštitnik građana je istakao i da od političkih aktera očekuje da se uzdrže od svake zloupotrebe podataka, kao i svakog ponašanja koje bi se moglo razumeti kao pritisak na birače.

„Ako predstojeći izbori treba da budu slobodni i fer, ako izabrani predstavnici treba da uživaju poverenje birača, a politički sistem legitimnost, onda se neprihvatljivom i nedozvoljenom političkom ponašanju mora na decidiran način stati na kraj. U suprotnom, odgovornost za zaoštravanje političkih podela u društvu snosiće vođstva političkih stranaka“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga