Pokrajinski ombudsman na evropskom nivou

Organi uprave u 65 odsto slučajeva izvršavaju preporuke institucije, što jednako proseku u zemljama EU

19. nov 2013

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja-Hajnrih izjavila je danas da organi uprave u 65 odsto slučajeva izvršavaju preporuke institucije na čijem je čelu i dodala da je to jednako proseku u zemljama EU.

“U 65 odsto slučajeva preporuke pokrajinskog ombudsmana se izvršavaju, što je jednako proseku u zemljama EU, u kojima institucija ombudsmana postoji znatno duže. Zbog toga možemo reći da je Pokrajinski ombudsman zaista evropska institucija”, kazala je Muškinja-Hajnrih na svečanosti povodom 10 godina postojanja Pokrajinskog ombudsmana. Prema njenim rečima, građani sve više prepoznaju instituciju ombudsmana i računaju na nju, i sve su više svesni da su ljudska prava temelj ljudskog dostojanstva.

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković rekao je da je Srbija nova demokratija, jer je nedavno izašla iz perioda totalitarne vlasti, što znaci da u njoj relativno od skoro postoji vladavina prava i postovanje ljudskih prava. Prema njegovim rečima, društva nove demokratije karakterišu slabe institucije, nejaka vladavina prava, podeljeno društvo, deformisani zakoni i velika očekivanja građana. “Zakoni se često pišu po kopi-pejst principu, osnivanje novih institucija ide po sugestijama međunarodne zajednice. Međutim, vrlo brzo se ispostavi da postavljeni standardi nisu dostižni u praksi”, kazao je Janković. On je poručio da se pod slobodom ne podrazumeva da možete da kažete sve što vam padne na pamet, a da za to ne snosite odgovornost.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je borba za ljudska prava nešto za šta se svaki dan moramo iznova boriti. “Sloboda i jednakost pojedinca mere se odsustvom prepreka. Ako je građanin odveć siromašan, neuk ili slab da bi mogao da koristi svoja zakonska prava, njemu sloboda ne znači mnogo, ali je zadatak institucija da omoguće dostupnost pravdi za sve, a posebno za marginalizovane grupe”, naveo je Pastor. Prema njegovim rečima, bez priznatih i zaštićenih ljudskih prava nema ni demokratije. “Samo izgradnja političke zajednice koja će negovati građanske vrline slobode i odgovornosti i dostojanstva čoveka i građanina kreiraće pretpostavke za ambijent slobode i za jednake mogućnosti”, rekao je Pastor.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje i nacionalne zajednice Andor Deli rekao je da ombudsman daje veliki doprinos u unapređenju rada institucija i organa uprave, koje se navikavaju na takvu vrstu kontrole.

Ombudsman Katalonije Rafael Ribo rekao je da su na globalnom nivou na delu velikki izazovi kada su ljudska prava u pitanju. “Imamo pred sobom velike izazove, imajući u vidu ekonomsku krizu, s čim je u vezi i kršenje veoma važnih socijalnih prava građana. Na neki način, na delu je ‘privatizacija prava’, koja se daju privatnim kompanijama, čime se zapravo ugrožavaju ljudska prava, kroz privatizaciju telefonije, električne energije, grejanja…”, rekao je Ribo. Dodao je da veliki izazov predstavljaju i javno nadgledanje i prisluškivanje. “Time se veoma utiče na našu privatnost, i to bez ikakve kontrole, a to se sada dešava”, kazao je Ribo.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga