Pokrajinski ombudsman: Moguće povećano nasilje u porodici zbog izolacije, obavezno prijaviti

"U kriznim vremenima rizik od rodno zasnovanog nasilja eskalira, a osobe koje doživljavaju nasilje u porodici primorane su da ostanu u svom domu sa nasilnikom"

24. mar 2020

Pokrajinski ombudsman upozorio je danas da je u uslovima pendemije i propisanih mera izolacije i ograničenog kretanja moguća povećana stopa nasilja u porodici, naročito nad ženama i decom.

“Apelujemo na sve osobe koje su preživele ili i dalje trpe nasilje da ga prijave, jer i u ovakvim okolnostima državni organi i institucije dužni su da obezbede adekvatnu i pravovremenu podršku i zaštitu. Podsećamo da na teritoriji Srbije postoji 13 sigurnih kuća odnosno prihvatilišta za žene i decu koje su preživele nasilje”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da u kriznim vremenima rizik od rodno zasnovanog nasilja eskalira, a osobe koje doživljavaju nasilje u porodici primorane su da ostanu u svom domu sa nasilnikom, izolovane od drugih ljudi.

“Takvi uslovi omogućavaju pojačanu kontrolu žrtve od strane nasilnika i otežavaju žrtvi mogućnost da ga napusti. Pretnje da će se napasti na život ili telo, drska ili bezobzirna ponašanja kojima se ugrožava ili spokojstvo ili telesni integritet ili mirno duševno stanje su situacije gde društvena reakcije ne sme i neće izostati ni sada”, piše u saopštenju.

Upozorava se da će, osim što će većinu vremena morati da provode u istom prostoru sa nasilnikom, mnogi u ovom periodu imati smanjene prihode i povećane troškove života, što će im dodatno otežati mogućnost da napuste nasilnika.

Podseća se da za decu koja su i sama trpela ili i dalje trpe nasilje u porodici, škole predstavljaju utočište, a kako su sve vaspitno-obrazovne institucije zatvorene do daljnjeg, povećana je mogućnost intenzifikacije konflikta i agresije prema njima.

“Neophodno je učiniti dostupnim deci i roditeljima sve potrebne informacije o servisima pomoći i podrške, naročito na digitilanim platformama, uključujući socijalne mreže, jer sve institucije sistema rade prilagođeno vanrednom stanju”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaka treća žena je bar jednom doživela fizičko ili seksualno nasilje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga