- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pokrajinski ombudsman: Mladi ne veruju institucijama

Iz kancelarije Pokrajinskog ombudsmana danas su upozorili da se mladi ovoj instituciji još uvek retko obraćaju kako bi se informisali o svojim pravima ili zatražili zaštitu.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana mladih, ističe se da su mladi sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima u još težem položaju.

„Strah od toga da će biti negativno obeleženi svakako je jedan od glavnih razloga zašto se većina mladih ustručava da zatraži savet ili pomoć čak i u institucijama u kojima je ona lako dostupna, poput institucije zaštitnika građana“, navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

Kako se dodaje, tome doprinose i nedorečenosti u okviru institucionalnih sistema koji pružaju usluge i mladima sa psihološkim problemima, smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima.

U ovoj instituciji podsećaju na loša sistemska rešenja, kao što je Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji propisuje da mladi uzrasta od 15 godina imaju pravo na tajnost podataka iz njihovog zdravstvenog kartona. .

„Imajući u vidu specifičnosti mladalačkog uzrasta, postavlja se pitanje obaveštavanja roditelja o zdravstvenom stanju njihove dece u slučajevima kada je ono ugroženo, naročito u periodu od navršene 15. godine do punoletstva“, objašnjava se u saopštenju.

U kancelariji Pokrajinskog ombudsmana upozoravaju i da zdravstvene ustanove u Srbiji nemaju dovoljan broj dečijih psihijatara, a da na teritoriji AP Vojvodine ne postoji specijalizovana ustanova za decu i mlade sa poremećajima u ponašanju, te se oni najčešče upućuju u već prenaseljene domove.

U saopštenju se ocenjuje i da se zbog toga stiče utisak da su oni u društvu nepoželjni.

Pokrajinski ombudsman je upozorio i da se programi inkluzivnog obrazovanja u srednjim školama sprovode sporadično i sa brojnim nedoumicama.

Dodaje se i da to ne znači da nema mladih koji su mogli pohađati nastavu i završiti srednju školu zajedno sa svojim vršnjacima koji nemaju smetnje u razvoju.

U ovoj instituciji ističu da su, uprkos svemu tome, mladi i dalje jedna od najaktivnijih društvenih grupa u oblasti zagovaranja poštovanja i unapređenja ljudskih prava.

Međunarodni dan mladih obeležava se 12. avgusta, a ove godine posvećen je njihovom mentalnom zdravlju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!