- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pokrajinski i lokalni izbori u decembru?

Vojvođanske demokrate juče su počele pripreme za prevremene pokrajinske izbore, koji bi mogli biti održani u decembru, saznaje „Dnevnik“. Prema saznanjima našeg lista, iako u Demokratskoj stranci još nije doneta konačna odluka u tom pogledu, sve je izvesnije da će prevremenih izbora biti, ali samo na pokrajinskom i lokalnom nivou. 
Ovih dana, naime, u vladajućem DS-u uveliko se raspravlja o razdvajanju lokalnih i pokrajinskih izbora od republičkih. A o toj mogućnosti, kako saznajemo, juče se prvi put razgovaralo i među vojvođanskim demokratama, koji su čak utvrdilui i raspored obaveza i zadataka za izbornu kampanju.
Ideja o prevremenim izborima u Vojvodini zapravo je ponikla u stranačkoj centrali, ali zanimljivo je da ona u pokrajinskoj organizaciji DS-a nije naišla na otpor, iako nema ni jednog vidljivog razloga vanrednu izbornu trku u Pokrajini. Naime, stabilnost aktulne vojvođanske koalicije ni u jendom ternutklu nije bila dovedena u pitanje od njenog formiranja 2008. godine. No, čak da je do toga i došlo, većina u pokrajinskom paralmentu ne bi bila ugožena s obzirom da same demokrate imaju više od polovine poslaničkih mandata.
Čini se, međutim, da vojvođanske demokrate, koje su do sad odbacivale spekulacije o vanrednim izborima, danas ne zaziru od mogućnosti da se pokrajisnki izbori održe nekoliko meseci pre roka, odnosno u decembru ove, umesto u maju naredne godine. U pokrajinskom DS-u, naime, veruju da bi razdvajanjem pokrajinskih i lokalnih izbora od republičkih imali relaksiraniju kampanju, oslobođenu od velikih državnih tema i sa puno više prostora za političku promociju učinaka aktuelen administracije.
Ipak, konačnu odluku donosi centrala stranke u Beogradu, u kojoj je pak, kako tvrde pojedini funkcioneri DS-a, još uvek podeljeno mišljenje oizmeni rasporeda izbora. Naime, dok deo njih veruje da bi, zbog dobrog rejtinga stranke u Vojvodini, pokrajinski izbroni rezulatat mogao biti zančajan podstrek DS-u za trku na parlamentranim izborima koji ih očekuju na proleće, oni koji se toj opciji protive smatraju da bi bilo mnogo teže ubediti birače da dva puta izlaze na birališta u tako kratkom vremenskom periodu. 

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!