Pokrajinski funkcioneri zaveštali organe

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Branislava Belić i sedmoro radnika pokrajinske uprave zaveštali su svoje organ…

19. mar 2009

Izvršno veće VojvodinePotpredsednica Skupštine Vojvodine Branislava Belić i sedmoro radnika pokrajinske uprave zaveštali su svoje organe i tim humanim činom podržali akciju pod nazivom „Šansa za novi život“, koju sprovodi Transplatacioni tim Vojvodine.
Donatorske kartice o dobrovoljnom davanju organa nakon smrti, za potrebe lečenja drugih ljudi, pokrajinski službenici su dobili na edukacionom Seminaru o donaciji organa, koji je održan u Skupštini Vojvodine.
Doniranjem organa, humani i plemeniti ljudi čine dobro delo, odlučujući se da spasu nečiji život, što je najvrednija životna zasluga, kazala je Belićeva.
Ona je podsetila da su svi građani potencijalni primaoci organa i da zato moraju razmišljati i o tome da budu donatori.
„U našoj zemlji ima više od hiljadu osoba koje boluju od teških i neizlečivih bolesti i kojima je neophodno presađivanje organa, kako bi im se produžio život“, navela je Branislava Belić.
Prema njenim rečima, za povećanje broja dobrovoljnih davaoca organa, neophodna je i promocija transplatacije organa.
U okviru Kliničkog centra Vojvodine radi i Donorski informacioni centar, u kojem građani mogu da dobiju sve neophodne informacije o zaveštanju organa, kao i da postanu vlasnici donorske kartice.
Broj telefona Donorskog informacionog centra je 021 520 141.
U Srbiji je u toku i javna rasprava o setu medicinskih zakona, među kojima je i zakon o transplataciji organa, tkiva i ćelija.
Predloženim zakonskim rešenjima, u Srbiji će se po prvi put sistemski urediti oblast transplatacije, u skladu sa propisima Evropske unije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga