Pokrajinske čelnike tužila firma u blokadi

Račun firme blokiran preko dve i po godine

03. okt 2014

Firma Oxybar iz Bačke Palanke, čiji je direktor, bar po saopštenjima iz Srpske napredne stranke (SNS), podneo krivične prijave protiv pokrajinskih čelnika u blokadi je preko dve i po godine.

I dok se u krivičnoj prijavi te firme, koja je novinarima stigla iz SNS, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović, optužuju da su iz Fonda za nove tehnologije subvencije dodeljivali „u većini slučajeva privatnim preduzećima za koje je već u trenutku dodele subvencija bilo jasno da posluju nesolidno, da imaju mali osnivački kapital i obrt, male prihode i beznačajnu dobit“, zvanični podaci pokazuju da je firma Oxybar u blokadi od kraja novembra 2011. godine i to za iznos od 1.587 dinara.

NBS Oxybar blokadaOxybar je, pre nego što će postati nelikvidno, poslovalo svega godinu i po dana, jer je osnovano u maju 2010. godine.

Za to vreme, prema finansijskim izveštajima, beležilo je sve veće gubitke.

Iako se u tužbi Oxybar-a ocenjuje da je cilj Fonda bilo „ostvarivanje ličnih nezakonitih interesa Pajtića, Petrovića i osoba koje su im bliske na osnovu stranačkih i korupcionaških veza“, izostavilo se reći da je upravo jedan od vlasnika Oxybar-a Ratko Pokuševski bio 2012. godine kandidat za odbornika u skupštini Bačke Palanke na listi DS.

Prema saopštenjima iz SNS direktor Oxybar-a Aleksandar Laćarak, koji je pre nego što će se oprobati u poslovima izrade hiperbaričnih komora i termotehničkih instalacija bio vlasnik jedne samostalne zanatske radnje u Bačkoj Palanci, podneo je još prošle godine predstavku Agenciji za borbu protiv korupcije u kojoj je „“detaljno opisao nezakonitosti i nepravde koje je Oxybar doživeo kao učesnik na konkursu za dodelu subvencija”, koji je raspisao Fond za nove tehnologije.

U maju ove godine, opet iz SNS, je saopšteno da je Agencija predmet uputila novosadskom Višem javnom tužilaštvu, koje ga je, dodaju iz SNS, dostavilo Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Međutim, pre mesec dana naprednjaci su medijima uputili novo saopštenje u kojem se navodi da je Laćarak podneo krivičnu prijavu protiv Pajtića i Petrovića novosadskom Višem javnom tužilaštvu.

Aleksandar Laćarak se, međutim, nije oglašavao. Kao ni Agencija za borbu protiv korupcije. Kao ni novosadsko Više javno tužilaštvo. Niti je to učinilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Žana Majski

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga