Pokrajinska vlada traži povlačenje zakona o poljoprivrednom zemljištu

Mogući i protesti

10. nov 2015

Pokrajinska vlada saopštila je danas da se izričito protivi prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta i da insistira na povlačenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz procedure u Skupštini Srbije.

„Radi se o otuđenju nacionalnog resursa i zločinu nad ljudima koji od zemljišta žive“, izjavio je predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić na vanrednoj konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Pokrajina će upotrebiti sva institucionalna i vaninstitucionalna sredstva da se povuče ovaj Zakon. Ukoliko ne bude povučen, kažu u Banovini, slede amandmani iz Skupštine Vojvodine.

Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu prošle nedelje je usvojila Vlada Srbije.

Tim aktom se uvodi mogućnost prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta i davanje u zakup na 30 godina.

Pajtić je dodao da će, ukoliko takav predlog ne bude povučen iz procedure, pozvati građane na proteste.

On je ocenio i da će taj zakon iz temelja izmeniti i uništiti vojvođanski i srpski agrar ukoliko bude donet u predloženoj formi.

Predsednik Pokrajinske vlade je poručio da se ta institucija protivi prodaji državnog zemljišta i strancima i domaćim tajkunima. On je dodao da se Pokrajinska vlada protivi i davanju tog zemljišta na višegodišnji zakup.

Pajtić je podsetio da se zakonom uvodi institut prava prvenstva zakupa zemljišta na 30 godina pravnim licima. On je ocenio da je takva izmena namenjena tajkunima, jer se isključuje mogućnost da tu zemlju zakupe individualni poljoprivrednici.

„Samo što u zakonu nisu napisali imena tajkuna kojima će podeliti zemlju, odnosno tajkuna koji su bliski Vučićevom režimu“, kazao je Pajtić.

On je dodao i da se takvim zakonom poljoprivredno zemljište deliti poslovnim partnerima Aleksandra Vučića i ljudima iz njegovog neposrednog okruženja.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini ima oko 50 hiljada ljudi koji žive od zakupa poljoprivrednog zemljišta i ako se ovakav zakon usvoji generacije poljoprivrednika neće imati od čega da žive.

Današnjoj hitnoj konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi prisustvovao je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški i još sedam sekretara.

Bogaroški je objasnio da se na osnovu zakonskog predloga 30 odsto državnog zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi daje na 30 godina jednom pravnom licu na osnovu direktornog dogovora sa komisijom Ministarstva poljoprivrede.

Bogaroški je ocenio da u predlogu nema nijedne reči o otvaranju novih radnih mesta u agraru, novom zapošljavanju ili investicijama po hektaru.

Resorni sekretar je dodao i da su oko 80 odsto zakupaca državnog zemljišta fizička lica i da bi oko 150 hiljada hektara bilo dato u dugoročni zakup od 30 godina domaćim tajkunima ili stranim investitorima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga