Pokrajinska vlada smenila Dragicu Tomić

Lični i porodični interesi ne mogu biti iznad javnih interesa

13. apr 2016

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici razrešila dužnosti direktorku Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu Dragicu Tomić, zbog dela, kako se navodi u obrazloženju, koje je čine nedostojnom dužnosti, saopšteno je iz Biroa za informisanje.

U saopštenju je ističe da Pokrajinska vlada, kao osnivač, ima moralnu obavezu da uspostavi zakonitost i vrati osnovna načela autonomije visokoškolskog obrazovanja na ovu ustanovu.

„Ovom odlukom Pokrajinske vlade stavlja se do znanja da lični i porodični interesi ne mogu biti iznad javnih interesa, a visoko obrazovanje to sigurno jeste u AP Vojvodini i Republici Srbiji“, dodaje se u saopštenju.

Na sednici je za vršioca dužnosti direktora Visoke poslovne škole strukovnih studija imenovan Patrik Drid, vanredni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu.

O slučaju Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu pisao je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj podneo je krivičnu prijavu protiv rukovodilaca Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu zbog navodne zloupotrebe službenog položaja prilikom raspolaganja budžetskim sredstvima, potrđeno je za VOICE u ovom sekretarijatu.

Prijava je podneta zbog nenamenske potrošnje oko 200 miliona dinara, što je utvrđeno višestrukim kontrolama pokrajinske budžetske inspekcije. Pored toga, prijava u koju je VOICE imao uvid obuhvata i nezakonitosti koje je utvrdila inspekcija Ministarstva finansija, odnosno Agencija za borbu protiv korupcije.

Obiman postupak protiv Tomića vodi se i u Prekršajnom sudu u Novom Sadu, a nekoliko postupaka vođeno je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu. Sa Tomićima ima posla i Ustavni sud Srbije, koji utvrđuje ustavnost Statuta škole.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga