Pokrajinska vlada: Republika sistematski ukida nadležnosti Vojvodine

Novi zahtev za sednicu dve vlade

23. sep 2015

Pokrajinska vlada konstatovala je na današnjoj sednici da republička vlast sistematski nastavlja sa praksom da sektorskim zakonima, ovog puta nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, ukida nadležnosti pokrajine.

Pokrajinska vlada ponovila je zahtev da se održi zajednička sednica dve vlade, radi razmatranja aktuelnih pitanja koja opterećuju rad vojvođanske vlade, piše u saopštenju za javnost.

Objašnjava se da bi se na dnevnom redu zajedničke sednice našlo, između ostalog, pitanje nedostajućih 4,4 milijarde u budžetu Pokrajine za finansiranja planiranih aktivnosti i obaveza, kao i pitanje sistematskog ukidanja određenih nadležnosti.

Pokrajinska vlada zadužila je pokrajinske sekretarijate da pripreme podatke o dosadašnjem derogiranju nadležnosti, nakon čega će predložiti raspravu o ovoj temi na sednici Skupštine Vojvodine, navodi se u saopštenju za javnost sa sednice vlade.

Dodaje se da se nacrtom izmena pomenutog zakona predviđa ukidanje vodne inspekcije, čime se stavlja van snage odredbe iz Zakona o utvrđivanju određenih nadležnosti Vojvodine koja kaže da Vojvodina, preko svojih organa, vrši inspekcijski nadzor u oblasti vodoprivrede na svojoj teritoriji.

Nacrtom izmena Zakona o vodama predviđa se i ukidanje nadležnosti Pokrajine u određivanju hidromeliracionih područja, kao i nadležnost Pokrajinske vlade da donosi Planove upravljanja vodnim područjima na svojoj teritoriji, a izbrisani su i nazivi javnih vodoprivrednih preduzeća koja su pripremala te planove, piše u saopštenju.

Nacrtom se predlaže i ukidanje nadležnosti pokrajinskog organa uprave nadležnog za zdravstvo za određivanje zona sanitarne zaštite izvorišta za snabdevanje vodom za piće i za sanitarno-higijenske potrebe, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga