Pokrajinska vlada: Povećati sredstva u oblasti životne sredine

Lokalne samouprave prepuštene sebi

16. dec 2015

Na današnjoj sednici Pokrajinske vlade ocenjeno je da je neophodno povećati finansiranje u oblasti životne sredine i da je najvažnije pitanje reforma sistema finansiranja u toj oblasti, tako da se glavni teret finansiranja premesti sa državnog budžeta na zagađivače i namenske fondove.

Kako se navodi u saopštenju Biroa za informisanje, Pokrajinska vlada je danas utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o Programu zaštite životne sredine za period 2016 – 2025. godine.

Na sednici je razmatrana i informacija o stanju u Vojvodini u oblasti upravljanja otpadom, kao jednim od najvećih ekoloških problema i izazova u narednom periodu, posebno u pogledu ispunjavanja evropskih standarda.

U saopštenju se ističe da na teritoriji Vojvodine još uvek ne postoji uređen sistem upravljanja otpadom u skladu sa zakonima i evropskim standardima.

Kako je zaključeno, razlog za to je nepostojanje finansijskih kapaciteta za rešavanje ovih problema.

„Ukinut je Fond za životnu sredinu Republike Srbije 2012. godine, a po zakonu nema pravnih instrumenata da se regularno puni pokrajinski Fond za životnu sredinu, tako da su lokalne samouprave prepuštene sebi“, ocenjeno je sednici.

Resorni pokrajinski sekretarijat, dodaje se, izdao je dozvole za prve regionalne deponije u Sremskoj Mitrovici, Subotici i  kod Pančeva, što će uticati na smanjenje komunalnog otpada, koji se neadekvatno odlaže na deppunijama.

Pokrajinska vlada je zaključila da, kada profunkcioniše taj regionalni sistem, moći će se ozbiljnije ulagati i u sanacije divljih smetlišta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga