Pokrajinska vlada jedina sufinansira evropske projekte

Bez tog učešća niko ne može da dobije sredstva iz evropskih fondova

02. jula 2015

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman, uručili su ugovore o dodeli bespovratnih sredstava, koja su namenjena sufinansiranju projekata iz fondova Evropske unije u 2015. godini. Ugovori su koordinatorima ovih projekata uručeni u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, u prisustvu prof. dr Radovana Pejanovića v.d. rektora Univerziteta u Novom Sadu.

Bespovratnim sredstvima u iznosu od 16,6 miliona dinara Pokrajinska vlada je podržala 10 projekata, koji se finansiraju iz dostupnih fondova Evropske unije. Podržano je sedam projekata koje realizuje Univerzitet u Novom Sadu i po jedan projekat udruženja Novosadske novinarske škole, opštine Bač i Visoke tehničke škole iz Subotice.

Pored 138 hiljada evra, koliko je izdvojeno iz pokrajinskog budžeta za potrebe realizacije svih deset projekata, sredstva su izdvojili i učesnici projekata u iznosu od 18,4 hiljade evra i Evropska unija u vrednosti od 1,2 miliona evra.

Pajtić je istakao da je Pokrajinska vlada jedina institucija u Srbiji, koja sufinansira evropske projekte, naglasivši da bez tog učešća ne može niko ni da dobije sredstva iz evropskih fondova.

„Mi smo zahvaljujući takvoj politici obezbedili u protekle tri godine da 19 miliona evra dođe u Pokrajinu, a pritom smo uložili samo 2, 3 miliona evra. Dakle mi ulažemo 15 odsto sredstava za razvojne projekte, naučne i istraživačke projekte, koji omogućavaju privredni razvoj naše zemlje, razvoj poljoprivrede, razvoj nauke na našem Univerzitetu, i tome da celokupno društvo doživi prosperitet. Danas smo dodelili sredstva u iznosu od 16, 6 miliona dinara za deset različitih projekata, koji će omogućiti da ubuduće opravdamo svoj status Pokrajine koja privlači najviše evropskih sredstava u ovom delu Evrope“, rekao je on.

Pajtić je istakavši značaj projektnog finansiranja, kazao da je u 21. veku nije moguće sticati nova znanja i ići u korak sa naučnim dostignućima bez ostvarivanja saradnje sa drugim univerzitetima i institutima. On je poželeo novim studentima Univerziteta u Novom Sadu i cele Srbije mnogo sreće, i ponovio da je ulaganje u znanje jedino ulaganje koje se dugoročno isplati u životu.

„Mi uz program Horizon 2020, koji izražava ambiciju Evropske unije da se kroz društvo znanja obezbedi prosperitet svim društvima i narodima na našem kontinentu, koristeći nauku, Univerzitet i naše administrativne kapacitete, realizujemo gotovo sva sredstva prekogranične saradnje, koja su namenjena Srbiji. Gotovo sva sredstva završe u Pokrajini, zahvaljujući obukama ljudi, pripremi projekata i administrativnom kapacitetu ali istovremeno i tome što Pokrajinska vlada obezbeđuje finansijska sredstva za učešće u tim projektima“, istakao je predsednik Pokrajinske vlade.

Pejanović je naglasio je da je značaj ovakvih projekata za univerzitet izrazito velik.

„Prvo reč je o međunarodnim projektima, koji su nama veoma značajni, pre svega zbog šanse da se pojavimo na žestokom tržištu naučnoistraživačkog i obrazovnog rada, kakvo je evropsko tržište. I u toj konkurenciji samo uz pomoć države, ovog puta Pokrajinske vlade, koja je naš osnivač, mi možemo i postižemo odgovarajuće rezultate i postajemo prepoznatljivi. Pokrajinske vlada je prepoznala značaj ovakvog ulaganja i to nam se višestruko vraća“, objasnio je on.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga