Pokrajinska vlada i poljoprivrednici ne odustaju od zahteva

Neka i investitor iz UAE licitira sa domaćim poljoprivrednicima

26. avg 2014

Pokrajinska vlada i nezadovoljni poljoprivrednici iz opštine Kule neće odustati od zahteva da se izmeni ugovor sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o davanju državnog zemljišta pod zakup.

To su novinarima kazali vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski i predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika, nakon sastanka u vojvođanskoj vladi.

„Tražimo izmenu ugovora, odnosno ponovno otvaranje pregovora, kako bi se poljoprivrednicima u Vojvodini omogućilo da učestvuju u tržišnoj utakmici“, rekao je Bugarski.

Dodao je da ukoliko arapski investitor izlicitira veću cenu zakupa državnog zemljišta od domaćih poljoprivrednih proizvođača, to će onda biti „makar tržišna utakmica“.

Prema njegovim rečima, državno poljoprivredno zemljište predstavlja nezamenljiv resurs od koga zavisi razvoj sela pa ga zato treba sačuvati, a ne rasprodati.

„Najvažnije je da poljoprivrednicima koji žive u tim selima, država obezbedi da imaju pristup tom zemljištu, odnosno da ta državna zemlja bude sačuvana i iskorišćena za dalji razvoj sela“, rekao je Bugarski.

Dodao je da je sa poljoprivrednicima dogovoreno da se uputi poziv Ministarstvu poljoprivrede da pomogne i omogući da ljudi koji su učestvovali u sačinjavanju ugovora sa investitorima iz UAE dođu u Novi Sad sledeće nedelje i da zajedno sa poljoprivrednicima prodiskutuju one tačke ugovore koje se smatraju spornim.

Bugarski je ponovio da je od poljoprivrednika iz ovih opština ponovo dobio uveravanje da su za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta davali i do 70.000 dinara za hektar.

„Nije tačna teza da je dovoljno 250 evra za zakup hektara obradivog zemljišta, kao što se daje investitoru iz UAE, i to je ubedljiv argument da tražimo tržišnu i transparentnu utakmicu, na kojoj će se to zemljište licitirati“, naglasio je Bugarski.

Poljoprivrednik iz Sivca Radomir Božović ponovio je da traže sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije.

„Želimo da probamo da dogovorimo da bar imamo iste uslove na licitaciji državnog zemljišta kao investitor iz UAE. Videćemo da li će uroditi plodom“, izjavio je Božović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga