Pokrajina želi da se uključi u proces reorganizacije EPS-a

Građani Vojvodine i Novog Sada biće uskraćeni za 600 miliona dinara, a stalo bi i preko 150 investicija

14. dec 2012

Skupština Vojvodine jednoglasno je večeras izglasala predlog da se predstavnici Pokrajine i sindikata Elektrovojvodine uključe u razgovore o procesu reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS).

Vršilac dužnosti direktora Elektrovojvodine Srđan Kružević poslanike je na vanrednom zasedanju upoznao sa nacrtom reorganizacije EPS-a koji predviđa i preuzimanje privrednog društva Elektrovojvodina.

Prema njegovim rečima, model koji je predložio EPS kao polazne osnove za reorganizaciju, a koji je usvojila Vlada Srbije, predviđa da Elektrovojvodini bude oduzeta imovina, prihodi od prodaje i distribucije električne energije, kao i smanjenje broja zaposlenih.

„Ne mogu da kažem da je model poguban, ali ostavlja za sobom određene posledice koje su prilično ozbiljne“, rekao je Kružević i ocenio da bi se Elektrovojvodina sa skoro 3.000 radnika na taj način „svela na nivo kioska“.

Dodao je da bi građani Vojvodine i Novog Sada na taj način godišnje bili uskraćeni za 600 miliona dinara, koliko iznose fiskalne obaveze Elektrovojvodine, a stalo bi i preko 150 investicija koje se trenutno realizuju u Pokrajini.

„Elektrovojvodina je stvarana 54 godine, a mene je Vlada Srbije postavila na ovo mesto da nešto stvaram, a ne da gasim, i ja to sigurno neću nikada dozvoliti“, rekao je Kružević i dodao da nije konsultovan prilikom pravljenja plana restrukturiranja EPS-a.

Vojvođanska sekretarka za energetiku Nataša Pavićević Bajić rekla je da se Pokrajina zalaže za model reorganizacije kojim bi se zadržalo više operatera električne energije i da to predviđa Zakon o energetici, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU.

„Vlada Srbije je 11. novembra donela zaključak da prihvati polazne osnove centralizovanog modela koji podrazumeva postojanje jednog snabdevača i jednog operatora i nekoliko privrednih društava koje će se baviti trgovinom, električnom energijom i ugljem“, rekla je ona.

Ocenila je da bi u slučaju da Elektrovojvodina izgubi status privrednog društva, to bio jako veliki gubitak i automatski bi kompanija izgubila licencu, pa čak i mogućnost da bude javni snabdevač električnom energijom.

Sindikalna organizacija Elektrovojvodine danas je ocenila da je model reorganizacije EPS-a „necelishodan i neracionalanan“ i zatražili da on ne bude primenjen.

U zajedničkoj izjavi sindikata i direktora Elektrovojvodine navodi se da bi EPS trebalo reorganizovati ne tako da to bude jedno centralizovano preduzeće, kako se predlaže, već da se formira pet operatora distributivnog sistema i pet javnih snabdevača.

Ocenjuje se da bi taj model „5 plus 5“ na optimalan način zadovoljio potrebe kupaca električne energije, svih zaposlenih u Elektrovojvodini, kao i potrebe razvoja lokalnih samouprava na čijoj teritoriji obavljaju delatnost distributivna privredna društva.

Sindikat je u zasebnoj izjavi precizirao da bi predloženom reorganizacijom EPS-a bez posla u Elektrovojvodini ostalo 650 radnika.

Elektrovojvodina je trenutno najrazvijeniji deo EPS-a i ima najveći procenat naplate u Srbiji od oko 97 odsto. Prošle i ove godine Elektrovojvodina posluje pozitivno i nije gubitaš.

SSef poslaniccke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) BRanislav Bogarosski rekao je da AP Vojvodina mora da zasstiti svoje interese, jer deo poreza na zarade i poreza na dobit ccini znaccajan prihod za budzzete Pokrajine i Novog Sada.

“Ulaganja koje su gradjani Vojvodine imali u infrastrukturu elektoprivrede nisu mala,a moram da napomenem da je ovo ssablon koji nam se desio i sa Naftnom industrijom Srbije”, rekao je Bogardosski i dodao da je LSV visse puta upozoravala da se sudbina NIS-a mozze ponoviti Elektrovojvodini.

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i medjuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je da je dobro ako dolazi do modernizacije i reorganizacije jednog sistema kako bi bolje funkcionisao, ali da moraju biti uzeti u obzir, pre svega, regionalni interesi.

“Smatramo da je Elektrovojvodina preduzeche sa visokim stepenom likvidnosti, finansijski u izuzetno dobrom stanju i visokim stepenom naplate struje koji iznosi 97 odstona teritoriji Vojvodine. Elektrovojvodina nije samo pitanje da li chemo imati struje vech je vrlo vazzno i za buduchi privredni razvoj Pokrajine”, rekao je Bugarski.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga