Pokrajina za rekultivaciju napuštenih kopova izdvojila 30 miliona dinara

Sredstva će biti utrošena za rekultivaciju takozvanih ekoloških crnih rupa

06. apr 2016

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine potpisao je danas 30 miliona dinara vredne ugovore o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za realizaciju projekata rekultivacije napuštenih kopova bez titulara na teritoriji Vojvodine.

Sredstva po ovom konkursu dobile su vojvodjanske opštine i mesne zajednice, u kojima se nalaze područja devastirana legalnom ili ilegalnom ekspolatacijom mineralnih sirovina, rečeno je na potpisivanju.

Reč je o Opštini Kula, MZ Lalić, Opštini Bečej, MZ Orešac, MZ Donji Tovarnik, MZ Banatsko Karadjordjevo, MZ Stari Lec i MZ Kucura.

“Sredstva će biti utrošena za rekultivaciju takozvanih ekoloških crnih rupa”, rekao je resorni sekretar Stanković i dodao da te zapuštene površine treba da dobiju drugačiju namenu.

Naveo je da su ove godine, kao i prethodnih, projektima su obuhvaćene razne ideje, od poribljavanja, čime se otvara mogućnost za sportski i ribolovački turizam, preko pošumljavanja, sve do izgradnje sportskih terena, kao i stvaranja novih pašnjaka.

Informacije o broju napuštenih kopova u Vojvodini mogu se pronaći na veb stranici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine www.psemr.vojvodina.gov.rs, putem softvera, pod nazivom Katastar napuštenih kopova, koji je na inicijativu sekretarijata izradio Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga