Pokrajina traži od Vlade Srbije otvaranje dijaloga sa kompanijom iz Inđije

Odlazak Energo-Zelene iz Srbije za međunarodnu javnost bi značilo da je poslovni ambijent u Srbiji nesiguran

25. nov 2014

Pokrajinska vlada od Vlade Republike Srbije traži da uloži maksimalne napore i otvori konstruktivan dijalog sa postojećim investitorom, kako bi se izbegle nesagledive posledice po imidž i budžet i Vojvodine i Srbije, saopšteno je danas iz Pokrajinske vlade.

U saopštenju se ocenjuje da bi odlazak Energo-Zelene iz Srbije za međunarodnu javnost značilo da je poslovni ambijent u Srbiji nesiguran, te da bi se nastavilo ugrožavanje životne sredine.

Pokrajinska vlada je u saopštenju poručila republičkoj Vladi i da bi se izgubili milioni evra i radna mesta, a razvoj pojedinih sektora mesne i mlečne industrije bi bio ugrožen.

„Pored toga što je dužna da obezbedi adekvatnu zaštitu zdravlja građana Srbije tako što će omogućiti poslovanje kompanijama čija su postrojenja izgrađena u skladu sa najstrožim standardima i Srbije i Evropske unije, a čija je namena ekološko i neškodljivo upravljanje životinjskim otpadom, Vlada Republike Srbije je dužna i da investitorima obezbedi sigurnost i predvidivost poslovnog okruženja, okruženja koje postojećim investitorima omogućava da se razvijaju i zapošljavaju što veći broj ljudi“, piše u saopštenju Pokrajinske vlade.

U njemu se dodaje i da je Energo-Zelena jedna od najznačajnijih belgijskih investicija na srpskom tržištu vredna 21,5 miliona evra, jedna je od 250 kompanija koje su investirale preko 7 milijardi evra u Vojvodini u poslednjih deset godina.

Ta kompanija, koja posluje u Inđiji, saopštila je danas da je pokrenula zahtev za međunarodnu arbitražu u Vašingtonu protiv Srbije zbog nepoštovanja zakona i domaćih propisa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga