Pokrajina sa 50 miliona dinara podržala mini mlekare i mesare

Sledeće godine brendirati tipično vojvođanske proizvode

12. nov 2015

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški izjavio je danas da će ta institucija uspeti da finansira 26 mini mlekara i mesara u ovoj godini, što je bitno ne samo za gazdinstva koja će promeniti svoju proizvodnju, nego i za naseljena mesta u kojima će se ti kapaciteti otvoriti.

Bogaroški je, uoči današnjeg uručivanja 26 ugovora korisnicima bespovratnih sredstava  u ukupnoj vrednosti od 50 miliona dinara, objasnio da već sada postoje pozitivni primeri iz prakse, gde je resorni pokrajinski sekretarijat finansirao mlekare kapaciteta od hiljadu do hiljadu i po litara mleka, a koje danas imaju proizvodnju od deset hiljada litara i mogu da pokriju potrebe za otkupom kod onih malih proizvođača koji nisu interesantni velikim sistemima.

„U pitanju su, uglavnom, tradicionalni proizvodi malo višeg stepena kvaliteta i to je vrsta robe koja nedostaje našem tržištu, koja ima svoje kupce. Uveren sam da će sledeće godine moći da se uradi mnogo više po tom pitanju i da će se ići u pravcu pravljenja i brendiranja tipično vojvođanskih proizvoda, jer, da bi ste uopšte pričali o razvoju sela i ruralnom turizmu, prvo morate da ponudite nešto kvalitetno, a Vojvodina to ima. Samo treba malo truda da se ljudima pomogne i usmeri ih u dobrom pravcu“, kazao je Bogaroški.

On je ovom prilikom istakao i doprinos koji je u ovom poslu imao Poljoprivredni fakultet jer, kako je izjavio, „bez njih bi ovaj posao bio nemoguć“.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica izjavio je da je ovo velika prilika kako za tu obrazovnu instituciju, tako i za poljoprivredne proizvođače.

„Dodelom stimulativnih sredstava za realizaciju prerađivačkih pogona na jednom mestu prikazujemo rezultate svih institucija, od resornog sekretarijata do Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za prehrambene tehnologije. Pokazali smo da se ujedinjenim snagama može i u teškim okolnostima u kojima se sada nalazimo napraviti jedan krupan iskorak ka intenziviranju proizvodnje“, izjavio je Tica.

On je istakao zadovoljstvo što je Poljoprivredni fakultet pružio punu podršku realizaciji projekta kako u smislu stručnih saveta na unapređivanju tehnologije, tako i u povezivanju svih proizvođača kako sa Fakultetom, teko i sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga