Pokrajina pomaže investitore

Pokrajina će stranim investitorima platiti zakup proizvodne hale ili izradu projektne dokumentacije

20. nov 2012

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin izjavio je danas da će Vlada Vojvodine u 2013. godini finansijski pomoći investitore u Pokrajini, bez obzira da li počinju ulaganja od temelja (grinfild investicija) ili koriste postojeće objekte (braunfild investicija).

Vasin je na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine u Novom Sadu rekao da će Pokrajina platiti zakup proizvodne hale na period od godinu dana svakom stranom investitoru koji bude uložio više od tri miliona evra i zaposlio više od 100 radnika pri realizaciji braunfild investicija.

„Kod grinfild investicija, ako strani ulagač investira više od tri miliona evra i zaposli više od stotinu radnika dobiće do 100.000 evra pomoći od Vlade Vojvodine za izradu projektne dokumentacije“, rekao je Vasin i dodao da su novine i otvaranje posebnog šaltera u zgradi Vlade Vojvodine za investitore i posebnog telefona.

Kako su na konferenciji za novinare najavili predstavnici Sekretarijata za privredu, Vlada Vojvodine će i u 2013. nastaviti da podstiče otvaranje novih radnih mesta u Pokrajini sa po 130.000 dinara, odnosno 1.300 evra.

„Posebna mera biće kreditni aranžman Razvojne banke Vojvodine za podsticaj izvoza i pomoć malim i srednjim preduzećima koja se bave proizvodnjom“, rekao je Vasin i najavio da će Vlada Vojvodine najverovatnije doneti odluku da subvencioniše kamate.

On je najavio da će biti realizovane posebne aktivnosti za poboljšanje položaja malih i srednjih preduzeća, kao što su obuke zaposlenih i proces sertifikacije i mentorstva, kako bi ispunila određene tržišne uslove i bila konkurentnija.

Kao podsticajne mere koje će biti realizovane naredne godine najavio je i nove programe Garancijskog fonda Vojvodine, udruživanje sredstava s lokalnim samoupravama, programe pomoći preduzećima koje teško posluju, saradnju sa stečajnim upravnicima i transformaciju rada inspekcijskih službi.

Vasin je rekao da će „Program za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva u Vojvodini“, u kome su sadržane podsticajne mere, od danas biti u javnoj raspravi i pozvao sve zainteresovane da upute sugestije i predloge do 15. decembra.

Pored predloga mera koje će se primenjivati, Program sadrži i ocenu stanja u privredi Srbije i analizu ekonomskog položaja Vojvodine u privrednom sistemu, kao i 11 strateških pravaca koji se tiču podsticaja i unapređenja privrede.

Kao jedan od najvažnijih strateških pravaca, Vasin je istakao početak suštinske saradnje sindikata, poslodavaca i Pokrajine kroz socijalni dijalog i najavio da je cilj da se budžet Vojvodine za 2013. usaglasi i na sednici pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta.

Kao važne strateške pravce naveo je i otvaranje „zelenih“ radnih mesta u Vojvodini, podsticaj inovacija, udruživanje privrednih subjekata u razne vidove koperacija, veću primenu javno-privatnog partnerstva i efikasniju borbu protiv sive ekonomije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga