Pokrajina obezbedila sredstva za aktivnosti Matice slovačke u Srbiji

Pokrajinski sekretar ocenio da se za kulturu i nauku izdvajaju mala sredstva

22. juna 2015

Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj i u ovoj godini obezbedio je finansijska sredstva za programske aktivnosti Matice slovačke u Srbiji, za sufinansiranje kulturno-umetničkih, naučnih i izdavačkih projekata, a ugovor, vredan 575 hiljada dinara, potpisali su danas u Bačkom Petrovcu pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov i predsednica Matice slovačke u Srbiji Katarina Melegova-Melihova.

Pokrajinski sekretar istakao je da je povod za današnji susret tradicionalan i ocenio da su u Matici slovačkoj ljudi svesni svog identiteta, koji je sazdan u identitet Vojvodine. On je poručio i da se za kulturu i nauku izdvajaju mala sredstva.

„Ali, i sa tih ‘malo’ su napravili nešto što se zove identitet, i ja ću se boriti da ta materijalna sredstva budu veća, iako se ni kultura ni nauka ne mogu meriti parama. To je stvar ‘biti’ ili ‘imati’. Ovo je ‘biti’ za mene, to je nešto ne može da se izrazi novcem. Pare mogu da pripomognu, ali ne mogu da budu identitet“, kazao je Pavlov.

Prema rečima Katarine Melegove-Melihove sredstva koja je opredelio resorni Pokrajinski sekretarijat biće usmerena za učešće na naučnoj konferenciji u Nadlaku u Rumuniji, za izložbu „Biblija na putu“, koja će biti organizovana povodom Slovačkih narodnih svečanosti, a najveći deo biće usmeren ka izdavačkoj delatnosti.

Protokolom o saradnji Matice slovačke i Pokrajinske vlade, koji datira od 2006. godine, zajedno sa ovogodišnjim iznosom, iz budžeta Vojvodine izdvojeno je više od pet miliona dinara za aktivnosti Matice slovačke u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga