- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pokrajina: Elektrovojvodina treba da ostane privredno društvo

Pokrajinska vlada uputila je danas predlog zaključaka Skupštini Vojvodine u kojima se navodi da se gašenje privrednog društva Elektrovojvodina iz Novog Sada smatra štetnim po interese Autonomne pokrajine i interese njenih građana.

Zaključci su doneti na današnjoj sednici Pokrajinske vlade povodom planova da se postojeća četiri privredna društva za distribuciju električne energije Elektrovojvodina iz Novog Sada, Elektrosrbija iz Kraljeva, Jugoistok iz Niša i Centar iz Kragujevca, pripoje Elektrodistribuciji Beograd.

Pokrajinska vlada insistira na realizaciji svih zaključaka Skupštine Vojvodine donetih 14. decembra 2012. godine, kada je prvi put bila aktuelna tema o restrukturiranju Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije(EPS).

Tada je Vladi Srbije predloženo da se predstavnici Skupštine Vojvodine, Pokrajinske vlade i Sindikalne organizacije Elektrovojvodine, uključe u rad stručnih timova za reorganizaciju EPS.

Takođe, predlaženo je da se zadrži decentralizovan sistem za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom, te da privredno društvo Elektrovojvodina bude jedan od operatora za distribuciju električne energije.

Predlaženo je da Elektrovojvodina zadrži status privrednog društva, radi obezbeđivanja kvalitetnije i sigurnije isporuke električne energije, kao i zbog očuvanja imovine građana i privrednih subjekata s teritorije Vojvodine čijim je sredstvima izgrađena infrastruktura.

Dodaje se da je u Vojvodini tada formirana i radna grupa za saradnju sa Vladom Srbije u postupku restrukturiranja EPS-a, ali da ona nije bila uključena u radne timove, te da nije ostvaren kontakt s Vladom Srbije po ovom pitanju.

U saopštenju se navodi da je, prema podacima iz 2014. godine, Elektrovojvodina ostvarila dobit od 2,3 milijarde dinara, dok je Elektrodistrubucija Beograd ostvarila najveći gubitak od svih privrednih društava za distribuciju električne u iznosu od čak 3.4 milijarde dinara.

“Zbog pripajanja Elektrovojvodine u narednom periodu mogu se očekivati negativne posledice, kao što su smanjenje uplata u budžet pokrajine, i njenih gradova i opština, smanjenje broja zaposlenih u pokrajini, a povećanje u Beogradu, te smanjenje angažovanja privrednih subjekata s teritorije Vojdine za potrebe EPS-a zbog centralizovanih nabavki”, piše u saopštenju.

Upozorava se i da se u narednom periodu može očekivati smanjenje investicionih ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu na teritoriji Pokrajine i niži kvalitet usluga kupcima električne energije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!