Prihvaćeni zahtevi poljoprivrednika

Vojvodini treba sopstvena agrarna politika

26. apr 2012

Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je sve zahteve nezadovoljnih poljoprivrednika, a blokade puteva će biti prekinute kad se to ozvaniči i u pismenoj formi, rekao je jutros agenciji Beta predstavnik poljoprivrednika iz Vojvodine Miroslav Ivković.

„Dogovor je postignut uz određene kompromise, ali slobodno mogu da kažem da je prihvaćeno ono što smo mi tražili i da to samo treba zvanično potvrditi u pismenoj formi posle čega se ne bi smelo nastaviti sa blokadama“, rekao je Ivković.

Dogovor je postignut rano jutros, posle sedmočasovnog sastanka, koji je počeo u 19 časova u Vladi Srbije, dodao je Ivković.

Načelan dogovor je da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, po 12.000 dinara, a konkretno rešenje o tome biće danas usvojeno.

Poljoprivrednici su prvobitno zahtevali 14.000 dinara po hektaru, a proteste i blokade su počeli kad je vlada usvojila uredbu da se subvencije u agraru isplaćuju po prinosu, a ne po hektaru.

Prema rečima Ivkovića, saobraćajnice u Vojvodini i Šumadiji su i jutros blokirane, a blokade će biti sklonjene kad se ozvaniči dogovor koji je postignut s ministrom Dušanom Petrovićem.

Nezadvoljni poljoprivrednici od srede, 25. aprila, blokiraju veliki broj saobraćajnica u Vojvodini i manji u Šumadiji.

Popov: Blokade poljoprivrednika – dokaz centralizma

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov ocenio je da su blokade puteva od strane nezadovoljnih poljoprivrednika još jedan dokaz da se u Srbiji vodi izrazito centralistička politika.

Popov je na tribini u Pančevu rekao da činjenica da su poljoprivrednici učestvovali u blokadama najvećim delom u Vojvodini a ne i u centralnoj Srbiji govori o tome da se isti model subvencija za agrar ocigledno ne može na jednak način primeniti na sve poljoprivrednike u celoj Srbiji.

“Da je Srbija regionalizovana i decentralizovana država, onda bi regionalne vlasti imale nadležnosti i u oblasti poljoprivrede i same bi mogle da propisuju subvencije za poljoprivrednike iz određenog regiona”, kazao je Popov.

Tribinu u Pančevu organizovalo je sinoć Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u sklopu projekta o decentralizaciji, koji je podržala američka fondacija NED.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga