Podsećanje na Sarajevski ratni tunel

Građani Sarajeva su 1993. godine, zbog potpune blokade grada i nedostatka materijalnih sredstava, krenuli u prokopavanje tunela, koji je ispod aerodromske piste povezao dve teritorije koje je držala Armija BiH – Dobrinju i Butmir

31. jula 2019

Pre 26 godina prokopan je i pušten u funkciju Sarajevski ratni tunel, ili „Tunel D-B“, i to je bio najvažniji strateški projekt za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Građani Sarajeva su 1993. godine, zbog potpune blokade grada i nedostatka materijalnih sredstava, krenuli u prokopavanje tunela, koji je ispod aerodromske piste povezao dve teritorije koje je držala Armija BiH – Dobrinju i Butmir, prenela je Anadolija.

Tunel je otvoren 30. jula 1993. godine i dužinom od 720 metara i visinom metar i po tokom više od dve godine bio je put kojim je dnevno prolazilo više hiljada ljudi, velike količine namirnica, roba i svega potrebnog za preživljavanje stanovnika Sarajeva u ratnom okruženju.

Značaj tunela, koji je bio svojevrsna tajna za Sarajlije u to vreme, opisan je u brojnim svetskim medijima. Povodom obeležavanja 26. godišnjice prokopavanja i puštanja u funkciju tunela, u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa D-B danas je upriličen prigodan program, u okviru kojeg je prikazan i kratki film posvećen graditeljima i kopačima tunela. Radili su mesecima, bez adekvatne odeće i obuće, bez odgovarajuće opreme, bez hrane i vode. Među njima bio je i Fadil Mizdrak (78), iz čijeg sećanja se, kako je rekao, 1993. godina i težak rad nikada neće izbrisati. „Jedno od najtežih sećanja su težak rad i teški uslovi u tunelu.

Gazili smo vodu koja je bila do iznad kolena. Nisu nam bile potrebne ni čizme jer bismo ih začas napunili vodom. Teško je bilo izvaditi na kubike zemlje kroz tu vodu”, rekao je Mizdrak. Direktor Fonda memorijala Kantona Sarajevo Suad Ziajdić izjavio je da je prokopavanje tunela bila “najveća pobeda Armije i političkog vrha BiH”. “Da nismo izgradili tunel sigurno ne bismo sačuvali BiH. Vi koji ste ga gradili i mi koji ga danas gradimo smo ponosni na tu činjenicu”, rekao je Zijadić.

Prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevu Ismir Jusko, koji je graditeljima poručio da su za njega “legende i hodajući spomenici”. Jusko je 1993. godine bio pripadnik specijalnih jedinice MUP BiH i među prvima je prošao kroz tunel. Onima koji su radili na prokopavanju posebno je zahvalio što su uspeli da sačuvaju tajnu. Tunel je 1996. godine pretvoren u muzejski kompleks i svakodnevno ga posećuju brojne turističke grupe.

Većina njih iz kompleksa ratnog tunela iz Sarajeva odlazi sa saznanjima o ratnim stradanjima Sarajlija, ali i o njihovom hrabrom otporu, navodi Anadolija.

(Fonet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga