Podrži RTV: Sramno izveštavanje RTV-a o protestima

"Amaterskim i neistinitim izveštavanjem RTV je obmanuo javnost i plasirao potpuno izvitoperenu sliku stvarnih događaja"

05. apr 2017

Pokret Podrži RTV optužio je danas Radio-televiziju Vojvodine (RTV) da je izveštavanjem sa jučerašnjeg masovnog „Protesta protiv diktature“ u Novom Sadu, urušila osnovne profesionalne standarde i narušila pravo javnosti na objektivno informisanje.

Pokret Podrži RTV je naveo da u vesti sa protesta koju je emitovala RTV „nedostaju ključni podaci o navodnom incidentu“, koji je u programu te medijske kuće okarakterisan samo kao „pokušaj upada u zgradu“ i „napad na novinarku koja je nameravala da napravi izveštaj o protestu“.

„Da je zaista imao nameru objektivno i profesionalno da izveštava sa skupa, RTV bi naveo da su incidente pokušali da izazovu dvojica mladića, koji su osim pokušaja upada u zgradu, konstantno provocirali okupljene demonstrante, vikali, psovali i udarali učesnike skupa, što je sve zabeleženo i kamerama“, piše u saopštenju.

Osim toga, navodi se i da je na kamerama je zabeleženo i da jedan od dvojice provokatora policajcu objašnjava da je on „član SNS-a“.

„Amaterskim i neistinitim izveštavanjem RTV je obmanuo javnost i plasirao potpuno izvitoperenu sliku stvarnih događaja“, poručio je taj pokret i dodao da podržava građane, ali da apeluje na demonstrante da vode računa o novinarskim ekipama i omoguće im nesmetan rad.

Pozvali su i i kolege novinare da tačno i objektivno izveštavaju o protestnim skupovima širom Srbije, vodeći se javnim interesom i pridržavajući se profesionalnih i etičkih standarda.

„Javne servise RTS i RTV podsećamo da ih na to obavezuje i Zakon o javnim medijskim servisima, prema kom su dužni da zadrže nezavisnost uređivačke politike i rade u funkciji ostvarivanja javnog interesa i interesa građana, a ne jedne političke partije ili moćnika“, piše u saopštenju.

Pokret Podrži RTV je dodao da smatra da je bunt građana koji je izazvan „neregularnom izbornom atmosferom, zastrašivanjem, uzurpacijom državnih institucija, medijskim mrakom i neregularnostima tokom izbornog procesa, o kojima su tek pojedini mediji izveštavali“, potpuno legitiman i da građani imaju pravo da revolt iskažu uličnim demonstracijama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga