Podrži RTV podneo krivičnu prijavu protiv članova UO RTV

Više nisu dovoljne samo ostavke – moraju da snose i krivičnu odgovornost

22. maj 2017

Pokret Podrži RTV podneo je danas krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv svih članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (RTV) zbog nesavesnog rada u službi.

Krivična prijava podneta je godinu dana nakon što je Upravni odbor doneo odluku o smeni direktora programa Slobodana Arežine, nakon čega je usledio još čitav niz smena u ovoj medijskoj kući, koje su dovele do potpunog urušavanja kvaliteta programa i pada gledanosti, naveo je Pokret Podrži RTV u saopštenju za javnost.

“Dali smo članovima Upravnog odbora godinu dana da podnesu ostavke i isprave učinjenje greške. Više nisu dovoljne samo ostavke – moraju da snose i krivičnu odgovornost, jer javni servis nije poligon za ostvarivanje ličnih i političkih ciljeva, već vlasništvo građanki i građana koji su ga osnovali, koji ga finansiraju i koji imaju pravo i da ga kontrolišu”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su na RTV-u, i nakon smene Arežine i nekoliko urednika, nastavljene „čistke“, a ukinuto je i nekoliko cenjenih i prepoznatljivih analitičkih emisija, što je sve dovelo do drastičnog pada kvaliteta programa i pada gledanosti, a to potvrđuju i brojni monitorinzi i analize stručnih organizacija i agencija.

“Osim toga, zaposleni su dovedeni u situaciju da iz meseca u mesec strahuju od gubitka posla, da bivaju zaposleni ‘na lizing’, da se zbog nestručnosti rukovodstva otpuštaju, pa ponovo zapošljavaju preko honorarnih ugovora, da bi u konačnici bili vraćeni na agencije”, navodi se u saopštenju.

Podseća se da za sve to vreme imenovano rukovostvo odluke donosi u v.d. statusu, jer Upravni odbor ni godinu dana nakon raspisivanja konkursa za rukovodeće pozicije nikoga nije izabrao, iako prijavljeni kandidati ispunjavaju uslove.

“Ovakvim poslovanjem, povređene su odredbe više zakona, kao i pravo građana na istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, te druga prava iz Zakona o javnim medijskim servisima. Time je istovremeno teže povređen i javni interes u oblasti informisanja”, ocenjuje se u saopštenju.

Pokret Podrži RTV za danas u 17 sati najavio je ulični protest ispred zgrade RTV-a, pod nazivom „Istinom protiv otmičara“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga