Podrži RTV: Nov protest u ponedeljak

Građani i novinari će program RTV-a simbolično ispratiti na letnji odmor

22. juna 2016

Novinari inicijative „Podrži RTV“ najavili su danas da će u ponedeljak biti održan nov protest.

U saopštenju inicijative se navodi da mesec dana od prvog okupljanja i dalje nema odgovora na zahteve novinara, a da je u međuvremenu počelo i skidanje emisija sa programa Radio-televizije Vojvodine, pod izgovorom da kreće letnja šema.

„To je još jedan od povoda da izađemo na ulicu i ukažemo na to da se urušavanje javnog servisa nastavlja“, piše u najavi.

U inicijativi „Podrži RTV“ su istakli da će se na novom protestu tražiti i odgovornost za to što je kontramiting „Stop anarhiji“ organizovan u kabinetu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, a zahtevaće se i odgovor na pitanje da li su građani to „spontano okupljanje“ platili iz budžeta.

„Pozivamo građane da na ovaj protest ponesu letnje rekvizite poput peškira, suncobrana, naočara, lopti, a rado ćemo napraviti mesta i za ležaljke. Tako ćemo, simbolično, program RTV-a ispratiti na letnji odmor“, navela je inicijativa.

Podrzi RTV Milica KravicNovinari su podsetili da više od mesec dana nisu dobili obrazloženje za smene urednika i voditelja koje su se dogodile preko noći, a Upravni odbor i novo v.d. rukovodstvo i dalje ignorišu zahteve koje su im upućeni. Osim toga, dodaje se, novo uredništvo nastavlja s uvredama na račun novinarki i novinara koji su profesionalno radili svoj posao, a s druge strane, novom uređivačkom politikom narušava ugled javnog serisa i teško stečeno poverenje građana.

„Podrži RTV“, između ostalog, zahteva neopozive ostavke svih članova Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje su doneli, izbor novih članova Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi ono moglo legitimno i transparentno da odlučuje o izboru novih članova UO, transparentan izbor novog rukovodstva Radio-televizije Vojvodine, javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su im prilozi bili “poručivani”.

„Pozivamo sve građane i građanke koji žele da stanu u odbranu programa javnog servisa Vojvodine koji je vlasništvo svih nas“, poručili su novinari RTV.

Protest će biti održan u ponedeljak, 27. juna, u 19 časova u Ulici Maksima Gorkog, nakon čega će se održati protestna šetnja do Trga slobode, odnosno do Gradske kuće.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga