Podrži RTV: Mediji – saučesnici u zločinu u Savamali

"Još jedan dokaz da u Srbiji ne postoje medijske slobode"

14. feb 2017

Pokret Podrži RTV saopštio je danas da je „izveštavanje većine medija o slučaju Mali najbolji dokaz da u Srbiji ne postoje medijske slobode i da je većina medija pod okupacijom vlasti ili samo njena propagandna alatka, sa kojom radi šta god joj je volja“.

„Sa velikom pažnjom pratili smo izveštavanje medija o intervjuu koji je bivša supruga gradonačelnika Beograda Marija Mali dala za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), i uvideli da je ova afera – izuzev nekoliko primera – naišla na zaglušujuću tišinu“, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Oni su naveli da su, ignorišući ovu temu, mediji postali „saučesnici u prikrivanju krivičnih dela za koja postoje indicije da su ih počinili najviši gradski čelnici Beograda“.

„Nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom nije prenela tvrdnje o umešanosti gradonačelnika Beograda u rušenje u Savamali i druge kriminalne poslove, a na ćutanje su se odlučili i gotovo svi dnevni listovi i novinska agencija Tanjug. U isto vreme, pojedini mediji preneli su samo reakciju predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na vest koja za njih nije postojala, dok će ostali koji su ignorisali saznanja do kojih je došao KRIK, prema već ustaljenoj praksi, danas premijerove reči objaviti kao jedinu istinu. To predstavlja drastično narušavanje osnovnih profesionalnih i etičkih standarda“, navodi Pokret RTV.

Za pokret je „posebno zabrinjavajuća činjenica“ da su dva javna servisa, Radio-televizija Vojvodine (RTV) i Radio-televizija Srbije (RTS), odlučila da građane koji ih finansiraju uskrate za informacije o novim detaljima slučaja za koji građani već gotovo godinu dana traže odgovore.

„RTS je u svojoj centralnoj informativnoj emisiji preneo samo komentar predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića najavljujući tako njegovo gostovanje u emisiji Upitnik, dok je RTV u svom propagandističkom stilu u potpunosti izostavio bilo kakve informacije o toj temi“, ističe Pokret Podrži RTV.

„Zaglušujuća medijska tišina o rušenju u Hercegovačkoj, zbog kog je na ulice Beograda izašlo više desetina hiljada ljudi, sramota je za novinarsku profesiju, čiji bi kriterijum pri izboru tema trebalo da bude isključivo interes građana, a ne politički ili ekonomski interes. To, uostalom, i nije novinarstvo već najobičnija i najsramotnija propaganda u stilu ratnih devedesetih godina 20. veka“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga