Podrži RTV: Koji su kriterijumi za nova otpuštanja na RTV?

Pritisak na kolege koji su digli glas protiv nezakonitih smena i otvaranje prostora za zapošljavanja podobnih novinara

01. jul 2016

Pokret „Podrži RTV“ uputio je danas zahtev v.d. rukovodstvu Radio-televizije Vojvodine (RTV) da obrazloži kojim su se kriterijumima rukovodili kada su odlučivali o tome kojim koleginicama i kolegama neće biti produženi autorski ugovori u toj medijskoj kući.

Pokret navodi da je desetoro koleginica i kolega, koji su bili angažovani na novinarskim, producentskim i montažerskim poslovima u RTV, sekretarica juče popodne telefonskim pozivom obavestila da „od sutra ne dolaze na posao, jer im nije produžen ugovor“.

„Pojedini od njih su preko autorskih ugovora bili angažovani više godina i radili više nego što je ugovorom predviđeno. Čak i kada su ugovori kasnili po dve nedelje, oni nisu odbijali radne zadatke ili izostajali s posla, a često su radili i bez slobodnog dana“, navode iz Pokreta „Podrži RTV“.

Kako se objašnjava, otpuštenima su ugovori istekli 30. juna, a novi im nisu ponuđeni, kako se navodi „zbog racionalizacije“.

„Obrazloženje je izostalo, a sastanak sa šefom centralnog deska Budimirom Markovićem održan je na zahtev kolega novinara, uz Markovićevu opasku da je mogao i da ‘ne razgovara s njima’. Marković je na sastanku pokazao da ne zna ni ko su kolege s kojima je prekinuo saradnju, iako su se neki od njih gotovo svakodnevno pojavljivali u dnevno-informativnim emisijama“, piše u saopštenju.

Prema navodima pokreta, jedino obrazloženje koje je Marković novinarima dao na sastanku, jeste da ugovor nije produžen onima koji su poslednji došli, iako to prema saznanjima Pokreta nije tačno, s obzirom na to da su neki od otpuštenih na RTV-u bili angažovani više godina.

Pokret je dodao da je u jednom momentu sastanka Marković napomenuo da je „i on svojevremeno stradao zbog politike“, što implicira da kolege nisu podobne novoj struji koja rukovodi RTV.

„To govori i o tome da su kolege ‘stradale’ zbog toga što su potpisnici otvorenih pisama Pokreta ‘Podrži RTV’, kojim smo ukazivali na urušavanje programa javnog servisa, čemu doprinosi i sam Marković“, piše u saopštenju.

Pokret je ocenio da je u pitanju „otvoren pritisak na kolege koji su digli glas protiv nezakonitih smena, a za očuvanje profesionalnih principa, te da se na ovaj način pravi prostor za nova zapošljavanja podobnih novinara iz drugih medijskih kuća“.

„Pratićemo da li će, pod izgovorom racionalizacije, biti otpuštene i druge kolege, koji su se pridružili Pokretu i čija imena se nalaze na otvorenim pismima javnosti“, dodaje se u saopštenju.

Novi protest protiv dešavanja u RTV ovaj pokret je najavio za ponedeljak, 4. jul u 18 sati ispred glavnog ulaza u RTV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga