Podrška zagrebačkih studenata protestima kolega u Beogradu

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu poručio da Hrvatsku i Srbiju muče isti problemi, kolege iz Srbije zahvalili na podršci

23. apr 2017

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u nedjelju je solidarno podržao svoje beogradske kolege koji već tri tjedna organiziraju prosvjede „Protiv diktature“ u znak neslaganja s pobjedom Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima i s općim stanjem u društvu, ponajprije u obrazovanju.

„Hrvatsku i Srbiju muče isti problemi – borimo se solidarno protiv samovolje pojedinaca, cenzure i instrumentaliziranja medija, borimo se za besplatno i javno dostupno obrazovanje koje ne može i ne smije služiti tržištu, već za obrazovanje koje treba služiti društvu i osloboditi se okova profita i kapitala“, poručili su zagrebački studenti.

Zahvala iz Beograda

Zahvaljujući na iskazanoj potpori, studenti iz Beograda pozvali su na zajedničku borbu da bi „univerziteti i sveučilišta postali mjesta znanja i kritičkog promišljanja, a ne indoktrinacije; akademske autonomije, a ne partijske autokracije“, te da visoke škole i fakulteti postanu instituciuje „koje zadovoljavaju društvene i individualne potrebe, a ne potrebe tržišta“, navedeno je u priopćenju proslijeđenom medijima.

Priopćenje su proslijedili studenti i studentice beogradskog prosvjeda „Protiv diktature“, a pridružili su im se Studentski pokret Novi Sad, Prosvjed protiv diktature i sistema Novi Sad i Protiv diktature Niš.

U priopćenju se navodi da su studenti „zajedno s ostatkom društva“ izloženi posljedicama ekonomske krize zbog koje su većini uskraćena materijalna sredstva za stjecanje neophodnog obrazovanja, zbog čega su prinuđeni „na prerani, nisko plaćeni rad, kako bi izdržavali sebe i svoje obitelji“.

„Zato prosvjedujemo ne samo protiv ove vlasti, već se ujedno borimo za sasvim drugačije politike“, istaknuto je u priopćenju studenata iz Beograda.

Val protesta zbog pobjede Vučića

Kolegama i kolegicama u Zagrebu poručuju da „prate i solidariziraju se“ s njihovom borbom za akademsku samoupravu te da se bore za sveučilište „lišeno stranačkih interesa, utjecaja klera i institucionalnog nasilja“.

Val prosvjeda „Protiv diktature“ pokrenut je u Beogradu poslije predsjedničkih izbora na kojima je 2. travnja s blizu 55 posto glasova u prvome krugu pobijedio aktualni srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a proširili su se i na Novi Sad, Niš, Kragujevac te na nekolikko drugih gradova u Srbiji.

Studenti zahtijevaju smjenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, poštene i slobodne izbore, smjenu članova Republičkog izbornog povjerenstva i Regulatornog tijela za elektroničke medije, slobodu medija, reviziju popisa birača te uvođenje elektroničkog glasovanja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga