Podrška RTV-u da bude centar prekogranične medijske saradnje

Savremena Evropa počiva na razvoju regiona i decentralizaciji, odnosno principu supsidijarnosti ili približavanja vlasti građanima

25. apr 2014

Radio-televizija Vojvodine (RTV), koja emituje program na deset jezika, ima potencijal da postane jedno od čvorišta prekogranične medijske saradnje u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi, zaključeno je danas na međunarodnoj ekspertskoj medijskoj konferenciji “Regionalni mediji u Jugoistočnoj Evropi” u Novom Sadu.

Učesnici su ocenili da je potrebno da država Srbija i pokrajina Vojvodina prepoznaju taj potencijal vojvođanskog javnog medijskog servisa i kroz posebne programe podrške podstiču razvoj RTV-a u tom pravcu, navodi se u zaključcima konferencije.

Dodaje se da je opstanak i razvoj regionalnih i lokalnih medija izuzetno bitan faktor demokratizacije i evropeizacije društva, s obzirom na činjenicu da savremena Evropa počiva na razvoju regiona i decentralizaciji, odnosno principu supsidijarnosti ili približavanja vlasti građanima.

Ocenjuje se da, iako postoji, prekogranična saradnja između regionalnih medija u Jugoistočnoj Evropi nije na zadovoljavajućem nivou i trebalo bi je unaprediti, jer će se tako unaprediti i saradnja i razumevanje između politika, ekonomija i građana Jugoistočne Evrope.

Države Jugoistočne Evrope moraju zakonskim rešenjima i implementacijom tih rešenja onemogućiti politički uticaj na uređivačku politiku medija, bilo da su u pitanju javni servisi, bilo da su u pitanju mediji u privatnom vlasništvu ili mediji civilnog društva, ističe se u zaključcima konferencije.

Dodaje se da je neophodno da javni servisi u multietničkom i multikulturalnom regionu kakva je Jugoistočna Evropa promovišu vrednosti tolerancije, odnosno dijaloga među različitim kulturama, jer to direktno doprinosi unapređenju položaja nacionalnih manjina, ali i manjinskih i marginalizovanih grupa.

Učesnici konferencije su se složili i oko stava da medijske reforme ne smeju da ugroze opstanak regionalnih i lokalnih medija, kao ni medija na jezicima nacionalnih manjina.

Oni su pozdravili i inicijativu za formiranje dokumentacionih centara za arhiviranje medijskih sadržaja i njihovu razmenu u Jugoistočnoj Evropi.

Naveli su i da države Jugoistočne Evrope moraju zakonskim rešenjima i sopstvenom regulatornom praksom stvoriti uslove za nediskriminatoran i neometan pristup regionalnih medija iz susednih zemalja, barem u pograničnim područjima i zonama sa heterogenom nacionalnom strukturom

Učesnici konferencije su se obavezali da će se založiti za nastavak saradnje regionalnih medija Jugoistočne Evrope kroz razmenu iskustva, unapređenje profesionalnih standarda u novinarskom izveštavanju, obrazovanju novinara i medijskih menadžera, podizanju produkcionih standarda i harmonizaciji tehničkih standarda na putu ka realizaciji zajedničkih projekata i koprodukcija.

Međunarodnu ekspertsku medijsku konferenciju “Regionalni mediji u jugoistočnoj Evropi” organizovali su u Skupštini Vojvodine Institut evropskih regiona iz Salcburga i Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Na konferenciji su učestvovali eksperti i predstavnici medija iz Brisela, Austrije, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga